Zondagavondcolumn van Jan: ‘Klik weg, hang op en bel uw apotheek’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Klik weg, hang op en bel uw apotheek’

Een verhaaltje, een belevenis of zo je wilt, toch een column. Ik weet niet welke apothekers zich schuldig maken aan het ongestructureerd en zelfs ongecontroleerd rondstrooien van sms’jes en e-mailtjes, maar de mijne in ieder geval wel. Tot voor kort geleden was het eenvoudig, dat een simpel sms’je voldoende was om te melden dat ik de medicijnen kon komen halen. Een enkele keer gebeurde het per e-mail als er bijvoorbeeld geld over de toonbank geschoven moest worden. Echter afgelopen week werd ik verrast met andere koek. Een e-mail met als afzender ‘zorgmail’ en namens de apotheek nog wel, althans volgens het opschrift en of ik er even op wilde klikken waarna ik een code zou krijgen. Een code? Voor wat dan? Hoe? Geen idee en geen uitleg in die e-mail. Nog nooit van gehoord of iets van gelezen.

Nu is het vandaag de dag schering en inslag dat bedrieglijke sms’jes, e-mails, Whatsappjes en noem maar op, de consument bestormen langs of via de digitale snelweg. Dus met een gezonde dosis wantrouwen en onder het motto ‘men maakt mij de pis niet lauw’ en vertrouwende op de adviezen van SeniorWeb Terheijden, de apotheekwinkel gebeld. Niet voor niets is er zo’n credo in de trant van ‘klik weg’. Nou om kort te zijn: men wist van niks, notting dus. Ook een rondvraag in de apothekerszaal bracht geen antwoord. Kijk en dan word ik nieuwsgierig en via een ‘extreem’ beveiligde verbinding en een afzonderlijke speciaal voor verdachte berichtjes aangeschafte laptop, dat geklik uitgeprobeerd. En yes, een code als sms’je. Op mijn smartphone nog wel. Hoe dat zorgmail gedoe aan mijn 06-nummer kwam? Geen idee. Die club gebeld en met enig aandringen kwam de aap uit de mouw zogezegd. Afkomstig via mijn eigenste apotheek! Nou wat verder met die code gekloot waarna een bijsluiter van het betreffende medicijn in beeld kwam. Oké lijkt allemaal prima, echter vier uur later weer een code langs dezelfde weg. In het Engels nog wel en of ik op wilde schieten, want die code was maar tien minuutjes geldig. Kijk en dan ik krijg zo’n beetje de balen oftewel de pest erin. Sms’jes, e-mailtjes, codes, 06-nummers, zorgmails, etc. Anderendaags de apothekerswinkel binnengestapt en om uitleg gevraagd. Kort gezegd kwam het hier op neer, dat men was overgeschakeld op een ander systeem en alles gaat voortaan via de digitale snelweg, internet dus.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl