Zondagavondcolumn van Jan: ‘Koopt de Lijst Harry Bakker zieltjes voor slechts vijftig euro’tjes’?

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Koopt de Lijst Harry Bakker zieltjes voor slechts vijftig euro’tjes’?

Ja en dan was er de begroting 2021 waarin een mantelzorgkorting was verwerkt van ruim dertig procenten en gesteund door de voltallige coalitie incluis de steun van de fractie van de Lijst Harry Bakker, met als hun boegbeeld de centenwethouder Harry Bakker hemzelf. Ja en dan kreeg men al supersnel ‘bloed voor het hart’, gewetenswroeging zogezegd, om begin van dit jaar met een simpele vraag vanuit die Bakkerfractie om die niet sociale korting op dat mantelzorgcompliment alsnog toch nog ongedaan te maken. Wat een kletskoek waarvoor ik ook andere woorden kan bedenken, maar hou het graag netjes. Ik wil het geen ‘kluitje in het riet sturen’ noemen, maar feitelijk werd het vuiltje naar elders dit jaar opgeschoven. Soort van gelofte of belofte door de mantelzorgwethouder van VVD-huize. Ik schreef daarover al in mijn column van7 maart 2021.

Hoewel amendementen in aanloop tot de komende gemeenteraadsverkiezingen kansloos zijn, volgens één der kopstukken van diezelfde Bakkerclub waarover ik al berichtte in mijn column van 31 januari 2021, trok de Bakkerfractie toch de stoute schoenen aan en toverde onlangs, tijdens de laatste raadsvergadering nog net voor de voor hen welverdiende zomervakantie, een waar geluksamendement uit de hoge hoed. Een gelukstelegram naar het leek. Ja en met zo’n geluksamendement kon de rest van de gemeenteraad niet achterblijven. En in dat amendement werd het korten van deze mantelzorgbezuiniging voor alleen dit jaar, ja je leest het goed alleen voor dit jaar, alsnog geschrapt. Hoera! Die zieltjes zijn binnen, moet men gedacht hebben. Lekkere doorzichtige actie om met ‘vals licht’ te shinen door de fractie van de Lijst Harry Bakker zogezegd en een cadeautje voor de mantelzorgwethouder en de rest van de coalitie. Maar dat kortingsgedoe geldt slechts voor dit jaar, 2021 wel te verstaan. Volgend jaar liggen de kaarten anders met de nieuwe verkiezingen in het verschiet en eind dit jaar de begroting 2022 idem dito. Het zou me niks verbazen als dergelijke ordinaire kunstjes weer geflikt worden met Sinterklaas voorop. Soort van kopen van zieltjes met spiegeltjes en kraaltjes maar dan in de hedendaagse vorm met een handje vol luttele euro’tjes, oftewel kiezersbedrog.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl