Zondagavondcolumn van Jan: Over paardenhandelaren, autoverkopers en huisjesbouwers

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Over paardenhandelaren, autoverkopers en huisjesbouwers.

Wel eens van de BouwApp gehoord of gelezen? Leuk dingetje die verraadt, dat het woningbouwproject De Weelde in Terheijden, zeg maar aan de Schansstraat, door handhavers van de gemeente Drimmelen is stilgelegd. Een bouwstop zogezegd en dat gebeurt niet zomaar. Talloze waarschuwingen zijn er zeker aan vooraf gegaan. Ik ben de tel even kwijt, maar zeg maar ruim een half jaar ligt de boel al stil, doodstil dus. Vele vele maanden geen activiteit te bespeuren. Wel hekken eromheen en alles op slot terwijl alle woningen al verkocht zijn. Schiet lekker op zo’n plan terwijl de omgevingsvergunning (de bouwvergunning) vier jaar geleden al door de gemeente was afgegeven. In de BouwApp is ook te lezen de reden van deze zeg maar rampzalige, bouwstop. Vrij vertaald en simpel gezegd: vieze vuile verontreinigde vergiftigde bouwgrond en slecht voor de gezondheid. Een nieuw schoonmaakprogramma moet er komen. Is die er niet, dan geen bouw. En daar is nog steeds het wachten op. Welke viezigheid er precies in de grond zit, vertelt de BouwApp niet alsook het persbericht van de gemeente niet.

Ook in het dag- en nieuwsblad BN/DeStem is daarover niets te vinden behalve voornamelijk kopieer en plakwerk uit het persbericht en uit de tekst van de BouwApp. Doorvragen BN/DeStem!, doorvragen! Daar heeft de lezer recht op of is men dit gemakshalve vergeten? Eén simpele vraag was genoeg geweest: ‘Wat voor vuiligheid zit er in die bouwgrond?’ Maar niks van dat al. En de kopers? Die zitten vast en zeker met handen in het haar met de vraag: ‘Wanneer wordt mijn woning opgeleverd, welke vuiligheid zit er onder mijn huis of heeft daar gezeten en is alles wel betrouwbaar en veilig?’ Nou ik kan de beste kopers geruststellen: ‘geen idee’. Ergens een stip aan de verre verre horizon wellicht. Nu heb ik altijd geleerd: ‘Goed voorbereiden is het halve werk’. Echter, kennelijk heeft dit hier aan ontbroken in dat project en nu is het wachten op… ja wachten waarop? Tot die tijd is de koper de pisang, de pineut, de sjaak, de sigaar, de lul en kan slechts zijn portemonnee trekken tot deze leeg is. Nu heb ik het niet zo op met die projectjes die door projectboertjes, die dit slechts een administratieve kwestie noemt, van de grond worden getild. Vroeger waren dat paardenhandelaren, later handelden zij in auto’s en tegenwoordig? Ja, projectjes met huisjes er op.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl