Zondagavondcolumn van Jan: ‘Werkhemden met opgerolde mouwen’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Werkhemden met opgerolde mouwen’.

Sorry beste mensen, maar het politieke spectrum uwer gemeente was even met zomerreces. Gewoon met een dik verdiende uitgebreide zeer lange vakantie met de rug gekeerd naar alsook een lange neus naar de blauwgroene gemeente. Even de boel de boel gelaten en rust aan het bestuurlijke front. Geen vragen(aan)stellerij, een stilzwijgen door de geachte afgevaardigden en bestuurlijke kwaliteiten. Rust en nog eens rust, een soort van detox (heb dit even uitgezocht en betekent zoiets als ontgiften). Of men dat nu heeft gedaan in een hangmat of ergens op een boerencamping of waar of hoe dan ook, na het ontgiften kan men met een frisse schone lei beginnen hoewel het ontgiften voor de meeste politici al hele klus is.

Kortom aan de politieke arbeid dus met de verkiezingen in het vooruitzicht. Werk aan de winkel en het is gedaan met het ‘dolce far niente’, het zalige nietsdoen. Verkiezingen dus en op jacht naar talenten om de verkiezingslijsten tot de nok te vullen. Een heel of hels karwei. Ga er maar aanstaan. Kijk een beetje meeheulen, meehuilen of mee lullen kent geen gevaar op zo’n lijst. Het wordt pas echt werken als men met stip genoteerd op zo’n lijst terecht komt om maar te zwijgen over de aspirant wethouders. Die bestuurders, de aanstaande wethouders dus, kunnen de mouwen al vast oprollen samen met de lijstaanvoerders en hun gevolg. Gehuld in werkhemden om het goede (werk)voorbeeld te geven aan het (werk)volk en al doende stemmers aan zich te binden. Iemand moet het doen.

Over werkhemden en opgerolde mouwen gesproken, wist je dat in Rotterdam de werkhemden, of zoals je wilt de overhemden, al verkocht worden met opgerolde mouwen en al? In voorbije jaren was daar in die werkstad zelfs een winkel genaamd ‘Kok Werkkleding’ gespecialiseerd in de verkoop van hemden met opgerolde mouwen. Voor de dames en heren politici even ter verduidelijking: dit heeft niets met de kleding te maken van onze geachte burgemeester. Hem dus niet wakker schudden terwijl hij in zijn hangmat ligt te ontgiften. Hem daarover vooral niet lastig vallen. Wellicht iets voor de Drimmelense inkoopcentrale. Er is vast een lokale ondernemer te vinden die zulks in- en verkoopkarwei van hemden met opgerolde mouwen op zich wil nemen. Dan kunnen de politici nog even ontwennen (detoxen) aan het ‘dolce far niente’, behalve de wethouder die dat lokale klusje moet opknappen natuurlijk.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl