Zonnepanelenvelden, de chaos is compleet!

Regionale en zelfs landelijke media waren naar Wagenberg gekomen voor de voorlichtingsavond die de gemeente organiseerde in Plexat. Een kleuter had kunnen voorspellen dat het gebouw te klein zou zijn want het verzet tegen de ingeslagen weg door de gemeente is enorm.

Kleuters overigens die samen met alle leerlingen van basisschool De Elsenhof als afsluiting van hun kerstviering met lampions een rondje door het dorp liepen dat eindigde voor de deur van Plexat. Daar werden enkele kerstliederen gezongen terwijl ondertussen gemeentelijke beleidsmedewerkers presentatiemateriaal uitlaadden, tegenstanders vuurkorven uitlaadden en tv-ploegen camera's uitlaadden.

Enkele Wagenbergse verkeersregelaars hielden (terecht) hun hart vast want hoe heet de kwestie zonnepanelenvelden ook is, de veiligheid van (school)kinderen overtreft dat oneindige malen meer.

De gemeentelijke keuze voor dit tijdstip, deze locatie en deze avond, past wel in het geheel van de regie totaal kwijt zijn. Veel te snel werd de beslissing genomen 150 ha polder vrij te geven voor de aanleg van zonnepanelenvelden, wat de reden was voor meerdere agrariërs om in te gaan op fantastische aanbiedingen van commerciële partijen om de aanleg te realiseren.

De presentatie die in de bovenzaal van Plexat was gepland, was door de grote opkomst eigenlijk niet uitvoerbaar en de snel opengestelde onderzaal waar op een scherm de presentatie kon worden gevolgd, bood weinig soelaas. Het geluid was er slecht en ook deze zaal bleek te klein.

Chaotisch werd het helemáál toen tegenstanders besloten met spandoeken en al de bovenzaal in te gaan om duidelijk te maken dat op deze manier doorgaan zinloos was. Toch zette de gemeente de presentatie door maar al na een kwartiertje werd opnieuw de regie uit handen gegeven. Bernadette van Belle-Konings vroeg, én kreeg, het woord om namens bewoners zorgen te uiten. Zorgen over aantasten van de polders en het natuurlijke karakter daarvan, zorgen over het uitkijken over zonnepanelen i.p.v. weides en zorgen over de 'commerciële wildgroei' die dreigt te ontstaan.

Verwijten uitte ze ook zoals over de beslissing van het vrijgeven van 150 ha dat in slechts enkele weken doorgedrukt werd, over kiezen voor de markt i.p.v. voor de burgers en de véél te late informatieavond omdat initiatiefnemers én tegenstanders al veel eerder voorlichtingsavonden georganiseerd hebben. Het betoog eindigde dan ook met: Het is mét ons of het wordt nee!

Graag had de redactie van KijkopDrimmelen uitgebreider ingegaan op inhoudelijke reacties en de presentatie maar zoals gemeld was het volgen daarvan vrijwel onmogelijk. Ook wij wachten net als u met spanning op een gemeentelijke verklaring waarvan wij aannemen dat die vandaag nog zal komen.

Wat we wél nog kunnen melden is dat hoewel veel tegenstanders van de zonnepanelenvelden uit Hooge en Lage Zwaluwe kwamen, een lid van de Dorpsraad Wagenberg ons expliciet vroeg te melden dat Wagenberg ook volledig achter de bezwaren en zorgen staat. Waarvan akte.

Beelden bij dit artikel