Biologische aardappeltelers, -kwekers en -verkopers uit heel het land strijken neer in West-Brabant voor ondertekening convenant

Je zou de retailers het eind van de keten kunnen noemen. Tenslotte verkopen zij het eindproduct aan de consument. Onder andere vertegenwoordigers van Albert Heijn en Jumbo, maar ook van bio- en natuurwinkels, ondertekenden vanmorgen in Lage Zwaluwe mede het convenant: Versnelde Transitie naar Robuuste Biologische Aardappelrassen.

De aardappelziekte phytophthora richtte vorig jaar grote schade aan in de biologische aardappelteelt. De oorzaak is dat er nog weinig aardappelrassen resistent zijn tegen deze ziekte. Bestrijden met koper is een oplossing maar geen oplossing die past in het streven naar duurzaamheid. Daarom nam Bionext, een organisatie in de biologische sector, het initiatief om tot een duurzame oplossing te komen.

Judith de Roos van Plantum, een vereniging van kwekers die zich bezighoudt met veredeling, vertelde verheugd te zijn over de unieke samenwerking. Door de ondertekening weet Plantum zeker dat ze niet werken aan een beter ras aardappelen dat vervolgens in een la verdwijnt. Ze beloofde alles op alles te zetten om zo snel mogelijk het probleem van resistentie op te kunnen lossen, een vraag vanuit de biologische speciaalzaken.

Ook Nienke Weidema die bij Albert Heijn onder andere verantwoordelijk is voor kwaliteit en duurzaamheid van groente en fruit, zei dat de aanpak en het convenant naadloos aansluit bij de bedrijfsfilosofie van deze supermarktorganisatie. Dat geldt overigens ook voor de keten Jumbo Supermarkten die het convenant ook ondertekende. Dat gebeurde vanmorgen op biologisch akkerbouwbedrijf/zorgboerderij De Zwaluw in Lage Zwaluwe.