Bloed, zweet, maar vooral tranen: Zwaluws Zomerfestijn afgelast

Ze hadden er al zó veel tijd in gestoken, de stichtingsleden van het Zwaluws Zomerfestijn, maar de huidig geldende coronaregels maken het simpelweg onmogelijk om het evenement te organiseren. Alle mogelijke opties zijn bekeken om het driedaagse evenement desnoods terug te brengen naar een eendaags evenement zonder sport- en spelactiviteiten, braderie en jaarmarkt, maar elke variant betekent verlies draaien, of veel verlies draaien. Vrijwel unaniem werd gisterenavond besloten de stekker er voor dit jaar uit te trekken omdat het karakter van een écht dorpsfeest voor en door het dorp, verloren gaat.

Het ZZF is tenslotte een door omni-sportvereniging Hirundo en muziekvereniging Alliance gedragen evenement dat door inzet van veel vrijwilligers en leden, een broodnodige bron van inkomsten is voor beide verenigingen. Een feesttent, bar, beveiliging, licht en geluid, vergunning en nog veel meer, zijn afgezet tegen drie dagen, gewoon te duur om voor één dag te regelen. Aan de andere kant daarom ook te duur qua inkomsten natuurlijk en dus viel met pijn in de vele vrijwilligersharten, het besluit om ook dit jaar te annuleren.

Test- toegangsbewijzen, risico van slecht weer in combinatie met de verplichting een tent aan vier zijden open, een maximum van 750 personen en nog veel meer, leden van een sportvereniging en een muziekvereniging zijn geen boa’s of professionele evenementenorganisatoren al heeft dat laatste het daar gezien de eerste vijf edities veel van weg. Een echt dorpsfeest van en door het dorp, dat is en was altijd de insteek en dát…beloven ze…is iets waar ze zich op 9, 10 en 11 september volgend jaar, weer keihard voor gaan inzetten.

Beelden bij dit artikel