Buurtbewoners Zwanenstrek Terheijden bijgepraat over woningbrand

Dat de brandweer snel moest handelen op de vroege ochtend van 15 april is duidelijk. Er was geen sprake van een beginnende brand maar van een ernstige uitslaande brand. Hoewel binnen acht minuten ter plaatse, had het vuur zich reeds door de gehele woning verspreid.

Igor Rasenberg, bevelvoerder van de vrijwillige brandweer Terheijden, vertelde de bewoners dat om die reden wordt begonnen met redding. Het tijdstip, 06.00 uur in de morgen, maakt het aannemelijk dat er personen in een woning aanwezig zijn. Bij aankomst trof de brandweer de bewoonster van het huis buiten aan en werd bevestigd dat er verder niemand meer in de woning aanwezig was. Rasenberg vertelde dat dan de zogenaamde 'kubusgedachte' volgt. Dat is de naastgelegen woningen links en rechts doorzoeken. Van de ene woning was een sleutel voorhanden, de andere werd opengebroken. Pas toen duidelijk werd dat er geen personen meer in de woningen aanwezig waren, werd met man en macht ingezet op blussen.

Dat de betreffende woning geheel in vlammen opging was niet te voorkomen maar dankzij adequaat optreden konden de naastgelegen woningen worden gered. Een leermoment voor het team was volgens Rasenberg het te snel brandweerwagens parkeren en verlaten wat voor andere/latere opgeroepen hulpverleningsvoertuigen de doorgang belemmerde in de wat nauwe woonerfstraat. Gelukkig zonder gevolgen.

Enkele buurtbewoners stelden dat de aandacht vanuit de gemeente voor de bewoonster terecht is, maar graag hadden zij in het verlengde daarvan ook meer aandacht gezien. Dat zegde de gemeente toe mee te nemen in de evaluatie. Over de bewoonster kan worden gemeld dat zij redelijk herstellende is en momenteel in de Ganshoek in Lage Zwaluwe onderdak heeft. Of ze nog terugkomt naar Terheijden is afwachten.

Over de woning kon de gemeente niet veel melden aangezien men daar geen eigenaar van is. Zo goed als zeker zal de tussenwoning geheel worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd. Enkele preventietips werden door de aanwezigen met aandacht gevolgd zoals over rookmelders. Een ander belangrijk aandachtspunt is de waterputten in de straten. Een dringende oproep is om nooit je auto – ook niet voor heel even – op zo'n put te parkeren.

Dat de brandweerauto zélf precies boven de brandwaterput stond gisterenavond bij de voorlichtingsavond, is een grappig besluit van een nuttige avond. Nuttig was ook de uitleg (zie foto) van brandweervrijwilliger Heino. Hij vertelde dat de witte paaltjes in straten aangeven hoe ver de put in meters zich bevinden van het paaltje. In dit geval is dat 0,8 meter naar voren en 7,8 meter naar links. De put zelf ziet u op een andere foto precies onder het brandweervoertuig.