De aanhouder wint: Dit is ’t Leeuweveerke!

't Leeuweveerke gaat vanaf 6 mei de pontverbinding verzorgen tussen Lage Zwaluwe en de Biesbosch. Dat er hard gewerkt moet worden om de pont vaarklaar te maken was al bekend, maar KijkopDrimmelen wilde heel graag zien hoe het schip er nú uitziet.

Met dank aan Mark de Leeuw van Gebr. De Leeuw, mochten we woensdagmiddag een kijkje nemen en wat foto's maken. In de loods bij Gebr. De Leeuw in Oosterhout die de exploitatie van het voet-fietsveer gaat verzorgen, wordt 't Leeuweveerke momenteel afgebouwd.

Het meeste las- en schilderwerk is af, volgende week worden de elektromotoren en de zonnepanelen aangebracht. Niets wordt aan het toeval overgelaten, met dummy-zonnepanelen is de dakconstructie exact op maat gemaakt zodat de echte zonnepanelen straks precies passen.

Volgens een medewerker van Gebr. De Leeuw is er een unieke bak aangebracht die kan schuiven. In deze bak komen de accu's te staan die door de zonnepanelen worden geladen, of bij zware bewolking via walstroom. De accu's leveren de power voor de elektromotoren van 't Leeuweveerke.

Omdat deze accu's een aanzienlijk gewicht hebben, is het belangrijk voor de stabiliteit van het voet-fietsveer dat dit gewicht op de juiste plaats komt. Met het aanbrengen van de verschuifbare bak is dat goed aan te passen. Dat kan uiteraard pas gebeuren bij de eerste proefvaarten die volgende week plaats zullen vinden.

Op zaterdag 6 mei start 't Leeuweveerke de pontverbinding, de officiële opening is om 10.00 uur aan de Biesboschweg 5 in Lage Zwaluwe. De eerste afvaart is aansluitend om 10.30 uur en de eerste honderd passagiers mogen gratis meevaren. Het pontje dat tussen Lage Zwaluwe en de Biesbosch vaart, kan maximaal 12 fietsers/wandelaars vervoeren.

Een overtocht kost € 4,- een retourtje € 7,-. Voor kinderen tot 17 jaar en 55+ers is het € 3,- en kinderen tot 12 jaar varen gratis mee. 't Leeuweveerke vaart dagelijks vanaf zaterdag 6 mei tot half oktober.