De Acht van Femke: Elk nadeel heeft een voordeel

Elke 2e en 4e woensdag van de maand praat Femke u bij in de Acht van Femke over allerlei dagelijkse beslommeringen in of om Drimmelen. Vandaag: Elk nadeel heeft een voordeel.

Elk nadeel heeft altijd een voordeel. Zo ook met kerstviering op de basisschool….Toen onze kinderen nog op basisschool zaten, was het altijd zo dat ze met groepje klasgenoten een hapje maakten voor ’s avonds bij het kerstdiner. Heel leuk bedacht, super gezellig voor de kids, maar bij ons toch altijd vorm van stress. Zeker met drie kinderen best een planning aangezien er ook nog gewerkt moet worden. Kinderen dus die donderdagmiddag vrij zijn om te koken, maar ook om natuurlijk in hun beste kersttenue naar school te gaan. Herkennen jullie het? Het ene kind wegbrengen, met de andere boodschappen doen, mijn man met het andere groepje aan de slag, oven plannen zodat andere groepje daarna weer de oven kan gebruiken, spullen in de koelkast naast je eigen overvolle koelkast. Het ze zelf laten maken, voorbereiden en organiseren is leuk maar er moet wel wat op die versierde tafel komen toch?…Dan heb je nog te maken met halal, wel/geen varkensvlees, allergieën en weet ik nog meer. Last, but not least…het moet dan ook nog binnen het ruime budget van 2 euro blijven.

Als het klaar is, komt het rondje kids rijden om ze weer weg te brengen en je eigen kind zelf weer op te halen….Dan douchen, kleren kiezen, haren in de krul ( bij mijn meisje tenminste), nagels lakken, gel bij de boys, stropdas strikken, blouse strijken. En dan met de gehele karavaan naar school, drie kids en dus twee keer schaal eten voor de rest van de klas. Zie het maar veilig op school te krijgen. Ik liep dus een keer met een hele schaal het schoolplein op. Een route die ik al tig keer gelopen heb en kon hem dus dromen. Zetten ze ineens vuurkorven weg, precies op het pad wat ik al 1000 keer gelopen heb en inderdaad, juist die ene haalde mijn hele scheenbeen open! Gelukkig met bepaalde circus-skills, ik weet nog steeds niet hoe, had ik de schaal nog in mijn handen. Nou die mooie kerstrok die ik had gekocht, kon wel in de kast blijven hangen want heb er nog de schrammen van op mijn schenen staan. Maar ja, alles voor het kerstdiner van je kinderen op school natuurlijk.…Als dan alle kinderen op school zitten, mag je nog de zooi in de keuken opruimen. Vaatwasser draait overuren, nog maar niet te spreken over de rommel en kruimels op en rond het aanrecht. Maar weet je wat dan weer mooi is…uiteindelijk haal je vlug een maaltijd bij de chinees en daar tref je de helft van de ouders aan van school. Uitgeblust, boeit niet of het langer duurt, we wachten graag en met veel plezier in die lekkere loungebank.

Even terugkomend op elke nadeel heeft altijd een voordeel…wat ontzettend vervelend dat de scholen ineens dicht gingen. Ineens in lock-down. Geen kerstdiner, geen afscheid van het jaar, maar een snelle spontane groet, zonder stress, zonder voorbereiding maar…wel super oprecht en gemeend naar elkaar. Misschien is dat wel zóveel meer waard!…