De Acht van Femke: Uitleggen, creatief zijn én blijven

Elke 2e en 4e woensdag van de maand praat Femke u in de Acht van Femke bij over allerlei dagelijkse beslommeringen in of om Drimmelen. Vandaag: Uitleggen, creatief zijn én blijven

Ik heb het al zo vaak gezegd; uitleggen! Allerbelangrijkste in de opvoeding. Intussen zitten wij in de tweede lockdown. Het gaat niet best in Nederland maar eigenlijk in de hele wereld niet. In Amerika een verhuizing in het witte huis, in Frankrijk is naast Corona een groot tekort – spreek echt over een groot te kort – van zorgpersoneel, maar ook verschillende terroristische aanslagen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Daar worden op het lyceum élke dag alle rugzakken twee keer gecontroleerd, lekker voor de pubers die nou net hun sigaretten willen verstoppen. Ook in Oostenrijk is er weer een gek geweest die verschillende dreigementen uit en mensen neer knalde! In Nederland dus een nieuwe lockdown. Nu wij weten wát het is, het weer slechter wordt en de dagen korter, zien we er allemaal als een berg tegen op. Een berg van tissues vol met snotneuzen en tranen van verdriet. Waar blijf je dan met je uitleggen…..Zo bijvoorbeeld sinterklaas vieren. Mijn moeder mag niet haar dochter met haar gezin van zes mensen vragen om te komen, maar diezelfde dochter mag wel mijn ouders vragen met twee om de gehele dag te komen. Snapt u het? En dan mag er zelfs nog een persoon bij want drie is toegestaan. Mijn dochter van 18 mag wel twee vrienden uitnodigen bij mij, ze mogen ook samen in de auto hierheen komen, maar als ze dan de auto parkeren en de straat overlopen met drie,….paniek! Want dat mag niet, dan moeten ze elkaar ineens niet kennen en beurtelings binnen komen. Is dan 5 minuten tussentijd genoeg voor de boa’s? Of ligt hij hier met een stopwatch en verrekijker in de bosjes om te controleren. Kom op, dat is toch geen regel! En al helemaal niet controleer- en hanteerbaar. Neem een voorbeeld aan de chimpansees, deden het keurig. Waren maar met twee samen buiten, hielden afstand van 1 ½ meter maar wat denk je….. genadeloos afgeslacht! Zo ook met sporten. Groepslessen mag niet maar individueel in de sportschool met 10 wel? Dus met 5 in een cirkel op een matje op de grond oefeningen doen met 2 meter of meer afstand mag niet want dat is een groepsles,….maar op roeiapparaat/fiets/loopband en nog wat spierbal-apparaten in dezelfde cirkel, dat mag wel en zelfs met meer dan 5! Buiten hardlopen met 3 mag niet, in de frisse buitenlucht waar een overvloed is aan natuurlijk ventilatie en frisse lucht, maar met 4 op een hardloopband in een zaal is dan wel toegestaan, snapt u het nog? En dat dan in tegenstelling van samen lezen in de bibliotheek wat dan weer niet kan. Daar komt geen zweet of gehijg aan te pas, al ligt dat natuurlijk wel aan het soort boeken wat er gelezen wordt.

Ik kan het niet meer uitleggen, zeker niet aan mijn kinderen. Zij, die wel met 30 gewoon op middelbare school naast elkaar zitten. maar ondertussen is er voor hun geen reet te doen qua ontspanning. Hebben wij dat allemaal niet nodig? In deze tijd? Sporten is dan een goede uitlaatklep, zoals de regel nu is, dus moet kunnen. Maar niet iedereen houdt van sport. Wat als je passie en dus je ontspanning muziek is? Die zitten al 8 maanden bijna zonder hun hobby. Altijd presteren op school, zonder ontspanning. Gefocust blijven op je werk in je thuiswerkhonk zonder direct contact met collega’s, zonder ontlading van biertje/wijntje in de leuke horecatent of hapje eten? Maar oké, regels zijn regels dus we houden ons eraan. Punt, klaar! Weet je, één ding vind ik positief aan deze gehele situatie. Wat worden wij toch met zijn allen giga creatief. Ontzettend creatief wat betreft interpreteren van regels. Weet niet of het in de aard van de Nederlanders zit maar zeg nu zelf. Het is toch ontzettend leuk om juist de grens op te zoeken van die regel….en echt, ik hou ervan, het balanceren op het randje van wat wel kan en wat kan niet. Hoop zo dat we na deze gehele pandemie zo creatief blijven, niet wat betreft regels, maar wel wat betreft ruimdenkendheid en activiteiten!