De bevrijding, hoe ging dat ook weer in de Drimmelense kernen?

Terheijden, Wagenberg en Made werden in 1944 op 4 november bevrijd, Drimmelen en Hooge Zwaluwe op 5 november en Lage Zwaluwe op 6 november. In alle kernen van Drimmelen waren het Poolse troepen die de Duitse bezetters verdreven. Op deze 6e november werden ook beide Moerdijkbruggen opgeblazen.

Breda werd bevrijd op 29 oktober 1944 maar veilig was het nog niet in de stad. Het oprukken duurde daarom enkele dagen want vanuit Terheijden werd er behoorlijk geschoten door de Duitsers.

Op 4 november trokken Poolse militairen naar Made en andere infanteristen naar Terheijden en Wagenberg. Deze drie dorpen werden op die dag bevrijd net als buurschap Helkant dat precies in de vuurlinie lag van de bevrijders en de terugtrekkende bezetters die richting Zwaluwe vluchtten.

Op 5 november vervolgden de bevrijders hun opmars en werd ook Hooge Zwaluwe bevrijd. Onverwachts en sneller dan gedacht, want na hevige gevechten bleken de Duitsers op zaterdag 4 november spoorslags te zijn vertrokken naar Lage Zwaluwe. De Poolse bevrijders van Made trokken eveneens door naar Drimmelen dat ook op 5 november werd bevrijd.

Een dag later was het Lage Zwaluwe dat werd bevrijd. Iets voorbij het dorp werd nog lang en hevig gevochten bij Moerdijk en de bruggen. Gevechten waarbij Lage Zwaluwe weliswaar bevrijd was, maar het gevaar nog lang niet geweken vanwege afweergeschut vanaf de overzijde van de rivier.