Dodenherdenking Hooge Zwaluwe

Zoals elk jaar schrijven leerlingen van basisschool De Schittering in Hooge Zwaluwe gedichten waarvan er twee uitgekozen worden om voor te dragen tijdens Dodenherdenking. Zelf voorlezen is natuurlijk niet mogelijk vanwege corona en daarom werden de gedichten van Roy van Oorschot en Ynke Kersing voorgedragen door Ronny Vinken, lid van de stichting Bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant. Voorzitter Hein Winkelaar sprak namens de stichting enkele woorden, evenals wethouder Jürgen Vissers namens de gemeente. Beiden legden ook een krans bij het monument aan de Havenstraat. Koninklijk Erkende Fanfare Concordia werd vertegenwoordigd door Kees van Dongen en Nelleke Otten met o.a. het Wilhelmus en het Poolse volkslied.

De gedichten van Roy en Ynke, beide met de titel Vrijheid, schreven we voor u op en leest u hieronder.

Roy: Oorlog doet pijn, oorlog moet er niet zijn. Vrijheid is goed, vrijheid is hoe het moet. Maar helaas is dat niet altijd zo, vrijheid is geen cadeau. Het moet vanzelfsprekend zijn, racisme en discriminatie doen nog altijd pijn. Vrijheid is fijn, vrijheid moet er zijn.

Ynke: Vrijheid is voor mij…? Varen over de oneindige zee en de glimmende golven. Rennen door het gras en lachen tussen de hoge wolken. Klimmen tot de top van de bergen en de bomen. Zeggen wat je wilt zonder enige zorgen. Maar wat als dat niet kan? Leven in armoede en oorlog en alsmaar bang zijn voor de dood. Zorgen voor je zieke opa, oma, mama, papa, zusje, broertje. Of ben je de wereld kwijt? mama papa; help! Leegte, niks, noppes, een diep groot zwart gat. Oma vertelde verhalen over vroeger en de pijn, de verschrikkelijke pijn. Geen vrijheid hebben is pijn en leed. Wel vrijheid is vrede hebben met de wereld.

Beelden bij dit artikel