Drimmelen in top 3 van slechtst geïsoleerde huizen van Brabant

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 16 huizen in Noord-Brabant extreem slecht geïsoleerd.

Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Brabant blijkt 6,3% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is lager dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Er is maar één provincie die het beter doet: Flevoland. Hier heeft slechts 0,8% van de huizen energielabel F of G.

Baarle-Nassau heeft slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters nog groter. In Baarle-Nassau heeft bijvoorbeeld zelfs 12,4% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Brabant is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Baarle-Nassau: 12,4% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Woensdrecht: 10,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Drimmelen: 10,3% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Bergeijk: 10,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Alphen-Chaam: 10,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Helft van de woningen is energiezuinig, Helmond koploper 

Er is ook beter nieuws. Ruim de helft van de Brabantse huizenbezitters (50,7%) heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Helmond: hier is momenteel al 61% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Rucphen (60,3%) en Geertruidenberg (59,5%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.