Drimmelense nieuwjaarsduik ten grave gedragen

Het waren enkele programmamakers van de lokale omroep die in 2006 voor het eerst een nieuwjaarsduik organiseerden. Voor die tijd doken enkele leden van VV Zwaluwe op nieuwjaarsdag in het water van de zwemput aan de Lange Reeweg. In overleg met deze voetballers werd het evenement overgenomen en in samenwerking met enkele sponsors werd er een tent opgebouwd en werden duikers en bezoekers getrakteerd op gratis warme choco of glühwein.

In het tweede jaar wilde Unox de merknaam graag aan het evenement verbinden en werd er ook gratis warme snert uitgedeeld. Ieder jaar kwamen er extra activiteiten bij zoals medailles voor duikers, prijzen voor de meest ludiek verklede deelnemers, livemuziek, leden van een duikvereniging die net als EHBO'ers zorgden voor extra veiligheid. Ook werd de tent steeds groter en voorzien van warmtekanonnen zodat omkleden in twéé aparte ruimtes – een voor dames en meisjes, een voor heren en jongens – aangenamer werd.

De naam Drimmelense Nieuwjaarsduik werd gekozen omdat het de enige nieuwjaarsduik in heel Drimmelen was. Deelnemers kwamen dan ook uit alle kernen en zelfs uit de regio omdat het gezellige karakter erg werd gewaardeerd evenals dat alles geheel gratis was. Een van de meest opzienbarende edities was die toen het vroor dat het kraakte. Zelfs de nationale nieuwjaarsduik in Scheveningen werd afgelast maar door het ijs met een kraan te breken en weg te schuiven, kon de Drimmelense nieuwjaarsduik gewoon doorgaan. Uit grote delen van het land waren er deelnemers aanwezig die op internet hadden gezocht waar nog wél kon worden gedoken.

Na tien jaar het evenement te hebben georganiseerd vonden de vrijwilligers van het eerste uur het tijd om de organisatie over te dragen aan andere en vooral jongere vrijwilligers. Aflevering elf was weer prima georganiseerd door een nieuwe ploeg maar een twaalfde kwam er helaas niet en naar nu blijkt ook geen dertiende. Door te weinig vrijwilligers en te weinig tijd lijkt daarmee het doek definitief te zijn gevallen voor de Drimmelense nieuwjaarsduik.

Gelukkig wordt er sinds enige jaren in Terheijden een nieuwjaarsduik georganiseerd. Deze start om 13.00 uur aan de Laakdijk in Terheijden op het terrein van de ijsclub.

Een Zwaluwse ondernemer stuurde onlangs een brandbrief aan burgemeester Gert de Kok over diverse evenementen in de kern Lage Zwaluwe die stoppen of dreigen te verdwijnen door een tekort aan vrijwilligers. Behalve de nieuwjaarsduik, ging afgelopen jaar ook de Drimmelense fietsweek helaas niet door net als de Open Deuren Dag. Vorige week werd ook bekendgemaakt dat het doek is gevallen voor de Zwaluwse Havenfeesten en hetzelfde lijkt het geval met de wielerronde.

Het enige evenement in Lage Zwaluwe dat nog wél succesvol is, is het Zwaluws Zomerfestijn. De organisaties van de rommelmarkt en braderie – muziekvereniging Alliance – en die van het Beachfestijn – omnivereniging Hirundo – zagen hun evenement ook teruglopen en sloegen de handen ineen voor een nieuw evenement. Beide verenigingen weten zich gesteund door een grote achterban van leden en vrijwilligers waardoor het Zomerfestijn al enkele jaren zeer succesvol is.

Dat is mooi, al het andere zorgelijk…

Beelden bij dit artikel