En de naam is: Dolle Dinsdag! Dinsdag 11 augustus première nieuw biertje

Een speciaal biertje, geënt op de zomer, mét een verhaal. Dat was de uitdaging die het team van eetcafé Hier Is ’t weglegde bij Evert-Jan van brouwerij De Twee Leeuwen in Raamsdonksveer. Die uitdaging durfde brouwer Evert-Jan wel aan, mede door zijn Belgische compagnon Nico. Vorige week mocht een delegatie van het team van Hier Is ’t, als eerste het resultaat komen proeven. Een resultaat waar Evert-Jan zélf erg trots op is. Natuurlijk weet hij als geen ander welk bier er uit de brouwketels komt als je bepaalde ingrediënten gebruikt, maar volgens de brouwer gaat het om de finesses. Het resultaat is een Saison Blanche, een van oorsprong Belgisch biertype dat tijdens de oogst vaak werd gedronken. Een dorstlessend tarwebier met 5,5% alcohol met een fruitig-fris klein zuurtje dat zéker niet bitter is. Omdat de gisting gebeurt bij een temperatuur van 28 a 30 graden Celsius, gist het bier iets verder door zodat het weinig restsuikers bevat. Daardoor is het een iets droger smakend biertje dat makkelijk wegdrinkt. Na de hoofdgisting is het bier gehydropt met Saaz Hop waardoor het een aangename geur krijgt, zonder bitter te worden.

Wij van KijkopDrimmelen werden gevraagd om onze volgers een naam te laten bedenken voor het nieuwe biertje. Dat leverde bijna 50 namen op en veel namen hadden ook te maken met 75 jaar bevrijding. Juist ook veel namen die betrekking hebben op de Liniecrossers maar sommigen binnen de gelijknamige stichting, waren niet enthousiast om deze naam aan een biersoort te koppelen. Respect daarvoor uiteraard tót binnen het groepje personen die brainstormden over het initiatief, de naam Dolle Dinsdag viel! Unaniem was de reactie: Dat is het! Blijft over, wat te doen met de krat Dolle Dinsdag die we als prijs beschikbaar mochten stellen aan de winnende naam? Opnieuw werden wij van KijkopDrimmelen gevraagd dat netjes op te lossen. Dat deden we door alle namen van inzenders in een koker te stoppen en moeder-de-vrouw op onze redactie, zelf géén redactielid, een winnaar te laten trekken. Dat is geworden Koen van Weert!

Een biertje mét een verhaal. Dat verhaal is te scannen middels een QR-code op het etiket. Daarmee vind je allerlei informatie over 75 jaar bevrijding in deze omgeving. Kom dus aanstaande dinsdag proeven én scannen – van en op – Dolle Dinsdag. Brouwer Evert-Jan van brouwerij De Twee Leeuwen is uiteraard zelf ook aanwezig met zijn speciale biertap-VW-bus. Elke bezoeker krijgt uiteraard gratis een vers getapte Dolle Dinsdag en vanuit de keuken van eetcafé Hier Is ’t worden desgewenst diverse menuutjes geserveerd tegen speciale Dolle Dinsdag-prijzen. Première van Dolle Dinsdag is 11 augustus aanstaande van 18.00 uur tot 22.00 uur in het eetcafé, op het terras én op het Beursplein aan de Nieuwlandsedijk 86 in Lage Zwaluwe. Reserveren is vanwege corona gewenst want vol = vol. Dat kan via 0168-756.330

Beelden bij dit artikel