Expositie Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe

Een tekst van de Werkgroep Familistructuren Hooge en Lage Zwaluwe

Na een aantal maanden van voorbereiding op dit jaar van de familiestructuren in Hooge en Lage Zwaluwe en een aantal vergaderingen is er een expositie ingericht in de RK Kerk aan het Plantsoen te Lage Zwaluwe.

In eerste instantie wilden we uit ons eigen archief putten maar al snel bleek dat we ook vanuit de dorpen Hooge en Lage Zwaluwe mensen moesten gaan benaderen om de nodige foto's bij elkaar te halen. En dat is zeer zeker gelukt. Met een kleine 500 foto's en andere afbeeldingen is de kerk, die overigens perfect geschikt is, de afgelopen maand door ons ingericht. Vele Zwaluwnaren zijn middels familiebanden met elkaar verbonden, wat u ook kunt zien op de familieborden. Mede dankzij de Zwaluwse bewoners is zo ook ons eigen fotoarchief een heel stuk uitgebreid. Ook is er een subsidiebedrag vanuit de gemeente Drimmelen en met name vanuit Samen aan de Slag toegekend van 1050 euro. De cheque is uitgereikt op de Havenfeesten 2017 in het Hoogh Huis.

Wat willen we bereiken met het thema? Zoals onze voorzitter Otte Strouken schreef in zijn voorwoord van het mooie themaboekje dat vorige week is verschenen: Het verkrijgen van inzicht in die familiestructuren, de sociale structuren en de onderlinge sociale verhoudingen binnen de samenlevingen van Hooge en Lage Zwaluwe. We hopen dat door dat inzicht er vervolgens begrip ontstaat dat ook vele inwoners via familiebanden met elkaar verbonden zijn. Dat bewustzijn schept een sociale band, verklaart onze identiteit en maakt ons bewust van onze samenleving. En bewustzijn borgt en behoudt ons Zwaluws Erfgoed.

Naast de expositie Familiestructuren is er ook een expositie binnen gehaald over de Langstraatspoorlijn oftewel Het Halve Zolenlijntje. Ook die is in de kerk te bezichtigen.

Deze exposities worden geopend op zaterdag 3 juni om 14.00 uur en is te bezoeken t/m 2 juli. De openingstijden zijn iedere dag vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur behalve de maandagen.

Iedereen is van harte welkom,

De werkgroep Familiestructuren in Hooge en Lage Zwaluwe