Glasvezel Buitenaf geeft uitleg

Glasvezel Buitenaf maakte vorige week bekend dat de ‘puzzel’ rondom de aanleg van glasvezel in onze gemeente, is afgerond: Hooge Zwaluwe, Wagenberg, Drimmelen, Helkant, Blauwe Sluis en de buitengebieden van Lage Zwaluwe en Terheijden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. De kern Lage Zwaluwe niet. Het aantal aanmeldingen in het dorp was echt te laag, een mededeling die bij veel inwoners toch tot teleurstelling leidde. Dat merkten wij ook, dus zochten we het voor u uit. We legden contact met Glasvezel Buitenaf en stelden hen enkele vragen.

Waarom wordt Lage Zwaluwe niet aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glasvezel Buitenaf?
Glasvezel Buitenaf: “Het aantal aanmeldingen in het dorp Lage Zwaluwe bleef echt aanzienlijk achter. We hebben de afgelopen tijd veel gepuzzeld, gekeken naar de mogelijkheden, hoe het voor ons te behappen is, maar ook hoe we de inwoners van de gemeente Drimmelen tevreden kunnen stellen. In Lage Zwaluwe was er gewoon te weinig animo.”

Wat was dan het aanmeldingspercentage in Lage Zwaluwe?
Glasvezel Buitenaf: “De precieze cijfers kunnen we niet bekend maken. Dat komt ook omdat we gaandeweg de campagne de voorwaarde van een aanmeldingspercentage van 40% van alle huishoudens in de gemeente Drimmelen, hebben losgelaten. Ook daarna bleven de aanmeldingen in Lage Zwaluwe achter.”

Waarom hebben jullie die voorwaarde losgelaten?
Glasvezel Buitenaf: “Omdat we er anders überhaupt nooit aan zouden kunnen beginnen. Over de hele gemeente Drimmelen genomen, waren de aanmeldingen ook te laag om glasvezel aan te leggen, maar aan de andere kant is wel gebleken dat heel veel inwoners er wél behoefte aan hebben. Om die inwoners zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we toch de mogelijkheden onderzocht om glasvezel aan te kunnen leggen. En dat is gelukt, de genoemde kernen en buurtschappen en buitengebieden kunnen we aansluiten, maar helaas is het voor Lage Zwaluwe niet gelukt.”

Is er in de toekomst een mogelijkheid dat Lage Zwaluwe tóch aangesloten kan worden?
Glasvezel Buitenaf: “Ja, die mogelijkheid is er. We kunnen nog geen concrete uitspraken doen, want we willen nu eerst de genoemde huishoudens aansluiten, maar mocht Glasvezel Buitenaf over een aantal jaar bijvoorbeeld ook naar de kernen van Made en Terheijden gaan, dan is het een logische stap dat Lage Zwaluwe ook mee wordt genomen in de campagne. Als dat gebeurt, krijgen de inwoners van Lage Zwaluwe wederom de mogelijkheid om zich aan te melden en wellicht kunnen we dan wél het glasvezelnetwerk aanleggen in het dorp.”

Wat is de eerstvolgende stap nu bekend is dat er glasvezel wordt aangelegd?
Glasvezel Buitenaf: “Alle inwoners van Hooge Zwaluwe, Wagenberg, Drimmelen, Helkant, Blauwe Sluis en de buitengebieden van Lage Zwaluwe en Terheijden die zich hebben aangemeld voor glasvezel, ontvangen op 30 mei, of vanwege drukte en Pinksteren op 2 juni, een brief. In die brief staat meer informatie over de persoonlijke situatie en wat er nu gaat gebeuren. We hebben ook een brief opgesteld voor alle inwoners van Lage Zwaluwe die zich hadden aangemeld. Ook zij krijgen een brief van ons, waarin we meer informatie geven over waarom Lage Zwaluwe niet aangesloten kan worden en wat dat betekent voor hun persoonlijke situatie. We vinden het belangrijk om eventuele verwarring en vragen weg te nemen en we begrijpen dat inwoners teleurgesteld zijn. We gooien alleen niet de deur dicht. De brief verandert niets aan de boodschap, het glasvezel in Lage Zwaluwe kan nu niet door gaan, maar wellicht kunnen we in de toekomst alsnog in die kern gaan aanleggen. Daar staan wij in ieder geval voor open.”

Heeft u zelf een vraag aan Glasvezel Buitenaf? U kunt contact met hen opnemen via de contactgegevens die u vindt op: www.kijkopdrimmelen.nl/aanbod/glasvezel-buitenaf.