Hans van Mook voor de vierde keer oppersauwelaar van De May

Dit weekend staat De May in het teken van het sauwelen. Vrijdagavond kwam hij naar voren als de oppersauwelaar en gisteren won hij de publieksprijs: Hans van Mook, alias James Bond 00Zever. Hoewel onze redactie er zelf niet bij kon zijn, hebben wij foto's van Johan Marijnissen mogen ontvangen van het vrijdagavondsauwelen en gezien het gezicht van Hans hoorde hij precies op het moment dat Johan klikte, dat hij oppersauwelaar is geworden. 

Dat wist hij uiteraard aan het begin van de avond nog niet, toen Vals Alarm de zaal aan het warm blazen was. Niels van Meggelen mocht zichzelf Opperspreekstalmeester noemen, Hofkapel De Blaoskaffers begeleidden Prins Tommes met de Raad van Elf muzikaal door de zaal richting het podium. De start van alweer de 46e sauwelavond in het 60-jarige bestaan van De Mayenèrs was een feit, toen de sauwelacts, de opwermacts, burgemeester Gert de Kok en wethouder Harry Bakker speciaal welkom geheten werden. 

Vijf mannen en één vrouw zouden het podium betreden, maar niet voordat De Rolmaoten met 'Proost', het Schrètlied van de May, en Johannus en Jacobus (John Rullens en Jack Thijssen) het podium betraden om de zaal op te warmen, met een aantal anekdotes waarbij Cafetaria De Been en Prins Tommes de dans niet ontsprongen. De eerste sauwelaar die zijn weg naar het podium vond was Antoin van Meggelen, alias Koske dun Duivenmelker. Gehuld in een grijze stofjas met veren en een duif op zijn schouder, vertelde hij de zaal over zijn hobby en wat dat voor invloed had op zijn vrouw en kinderen, waarbij de conclusie was dat hij in plaats van duiven, voortaan een partner-uil zou houden. 

De tweede sauwelaar was Luuk Rullens, de benjamin van het stel, alias Luukske dun eeuwige student. In een ouderwetse, grijze, strakke ruitjesbroek met een wit/rood ruitjesoverhemd wauwelde hij over zijn schoolcarrière. Zowel Kees Ligtvoet als Jan Kwaaitaal werden benoemd in zijn sauwel, evenals het Dongemond College, waar hij volgens de leraar een te kort opstel had geschreven. Luukske vergeleek een opstel met een rokje: het moet lang genoeg zijn om de aandacht te trekken en kort genoeg om het vreselijk interessant te vinden.

Als derde betrad Hans van Mook, alias James Bond 00Zever, het podium. 00Zever slist altijd, wat verklaart waarom hij een confetti-kostuum droeg. Probeer maar eens een confectiepak te bestellen als je slist. Met een flink aantal snelle grappen, wist Hans de zaal te vermaken. Eén van de scherpste grappen was wel die over het kapbeleid van de bomen in de Marktstraat. Hierover zei hij: "Typisch dat in BELEID dezelfde letters zitten als in DEBIEL", waarbij hij een blik wierp naar burgemeester De Kok.

Toon van Dongen, de nestor van het stel die al voor de 37e keer meesauwelt, alias Gieleke uit de Brielle, betrad als vierde het podium, waarbij hij een grijze broek, een geruiten blouse en een pet droeg. In een rap tempo moesten Ton van der Made, Prins Tommes, Willie de Bok, Paula Sips en Henk Stoop het ontgelden, waarna Toon zijn sauwel besloot met de aankondiging dat dit zijn laatste keer sauwelen is geweest. In een emotionele speech bedankte hij een ieder die keer op keer is komen luisteren, alle prinsen, blaaskapellen en stond hij stil bij de mensen die hem en ons inmiddels ontvallen zijn.  

Als vijfde sauwelaar mocht de enige vrouw tussen het gezelschap op het podium stappen. Annie van der Ven, alias Greet de mantelzorger, droeg een hippe zomerjurk met een hoedje en had als attribuut haar (eigen) man in een rolstoel meegenomen. In haar sauwel vertelde ze over de gebreken van het ouder worden van haar man en hoe mooi ze het vroeger hadden gehad. Hoe hij haar versierde met de opmerking dat ze mooie krulletjes had en hoe zij hem binnensleepte met de tegenreactie dat ze die óveral had. 

Als laatste act mocht Marco Jongbloed, alias Willem Benz, automonteur cq autopech, zijn sauwel voordragen. In een gele overall met overal zwarte vegen, sauwelde Marco over het bedrijf ANWB (Annie en Willem Benz) dat hij met zijn vrouw Annie heeft, over Marja van der Made die een lekke band had, over Angelique Schellekens die een hekel heeft aan bumperklevers en aan Prins Tommes werd gevraagd of zijn Ilona ook kon autorijden, waarna Willem Benz vertelde dat ze liever op de Tomos reed.

Hans van Mook werd uiteindelijk dus verkozen tot oppersauwelaar en winnaar van de publieksprijs van het Sauwelen 2019. Vandaag staat het jeugdsauwelen nog op het programma, aanvang 13.30 uur. 

Wij danken Johan Marijnissen voor het toesturen van de foto's en Annie Marijnissen voor het mooie en uitgebreide verslag. Het doet ons twijfelen om beiden aan te nemen als gelegenheidsverslaggevers. U bekijkt alle foto's van Johan in ons speciaal daarvoor ingerichte fotoalbum via deze directe link: https://kijkopdrimmelen.nl/albums/sauwelen-made-2019.html

Beelden bij dit artikel