Heemkundekring Made en Dimmelen organiseert lezing in ’t Trefpunt Made

Aanstaande woensdag 6 december organiseert de Heemkundekring Made en Drimmelen een lezing in Hotel 't Trefpunt in Made. De lezing wordt gehouden door schrijver Walter van de Calseyde, die in de lezing het onderwerp 'Breda Spoort' bespreekt, over 150 jaar beweging in de Bredase spoorzone. 

Breda ligt precies in het midden van snelle verbindingen tussen Rotterdam en Amsterdam, Antwerpen en Brussel. In het hart van de Nederlanden dus. Met het spoor als een ‘infuus’ dat de stad economisch al anderhalve eeuw in leven houdt en welvaart brengt. Fameuze bedrijven als Kwatta, Etna, Hero, Backer & Rueb, Molenschot, Loda en De Drie Hoefijzers waren rechtstreeks op het hoofdspoor aangesloten.

Het spoor heeft ook een enorme invloed gehad op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Breda. En dat heeft het nog steeds. Zo is er recent enorm geïnvesteerd in het gebied “Via Breda” met de nieuwe OV-terminal en in snelle trein- en busverbindingen.

De naastgelegen wijken Belcrum en Spoorbuurt kregen een nieuwe impuls. Het is het jongste voorbeeld van een dynamische stad die onophoudelijk verbinding zoekt…. en vindt.

Walter van de Calseyde belicht 150 jaar beweging in de Bredase spoorzone. Zijn interviews, achtergrondverhalen en vele historische en actuele beelden maken duidelijk hoezeer het spoor de stad telkens richting gaf en wat de impact van de recente investeringen en ontwikkelingen in “Via Breda” kan zijn. In zijn lezing toont hij aan dat Breda een dynamische stad is die zichzelf telkens weer prepareert op de eisen van de komende tijd.

U bent van harte welkom in 't Trefpunt, Raadhuisplein 1a in Made, vanaf 20.00 uur