‘Het pratende pak’ kan mij nog meer vertellen

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Het pratende pak.

Een column, beetje hangen tegen politieke praat gaat het deze reis niet worden. Het reces speelt parten. Volgens Van Dale: (vakantie)periode waarin een college niet vergadert. Wat men dan wel doet, weet ik niet. Zal wel vakantie- of snipperdagen opnemen of zoiets zijn, lekker toch? Een aardig bruggetje, al zeg ik het zelf, naar ‘het pratende pak’. Even toelichten. Zo ben ik niet een fanatiek kijker naar tafelpraatgedoe van welke tv-zender dan ook, uitgezonderd Veronica Inside. Deze wel natuurlijk. Maar ik werd geattendeerd op de zondagavondtafel van Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. Een verfrissing die Fidan Ekiz, dat mag eens gezegd worden. Ik ga er een fan van worden, of ik ben het al. Brengt eindelijk eens een ander geluid dan het achter elkaar rennend, zich zelf tot BN-ers (Bekende Nederlanders) benoemd volkje. Een kuddetje uit hun nek ‘lullende’ in de sfeer van ‘zo de wind waait, waait mijn vestje’. Nee ik noem geen namen. Ik heb geen zin in ‘aangiftelastergedoe’, een modeverschijnsel bij die luitjes. Maar daar gaat het hier niet over. Terug naar ‘het pratende pak’. Er zaten afgelopen zondag meerdere pratende pakken aan tafel. Ook eentje vanuit de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Ik heb zijn naam even niet paraat en geen zin om te goegelen. Maar over hem wil ik het eens eventjes hebben. ‘Het pratende pak’ noem ik hem dus voor het gemak. Een man die aan één stuk door pratend en lullend zich een overtuigd touroperatorfan toonde met maling aan de klant. Niet logisch zijn verhaal. Je kan gerust naar oranje (heeft met coronagevaar te maken) reizen als je toch een rondreis gaat maken naar geel, aldus ‘het pratende pak’. En hij praatte maar door en praatte maar door, ‘het sprekende pak’, om vooral de reisorganisaties niet de dupe te laten worden en vooral pakketreizen aan te prijzen. Dan word je in geval van nood geholpen. Helaas ken ik andere avonturen van de laatste tijd en zelfs van ver voordat het woord ‘corona’ was uitgevonden. Wel vind ik, dat iedereen – ook ‘het pratende pak’ – zijn punt mag maken. Maar dit ging ‘over de top’ en grensde aan eigengereid zelfbelang/beklag. Nu zat er de vrouw van MAX vakantieman toevallig ook aan tafel en die zette ‘het pratende pak’ gewoon klem. Kletspraat van ‘het pratende pak’. Punt uit. Aan tafel was meer onbegrip over het met alle geweld op buitenlands avontuur te gaan. Afronden dus. Allen aan de praattafel blijven in Nederland en ‘’et pratende pak’? Die gaat op wandelvakantie, maar wist nog niet waarheen. Zal wel een pakketreis worden via het Pieterpad. Moet ‘het pratende pak’ wel in Pieterburen beginnen, logisch toch?
Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl