Hooge Zwaluwe herdenkt exacte bevrijdingsmoment

Officiële vlagceremonie in Hooge Zwaluwe

Op dinsdagochtend 5 november, tijdens zonsopkomst om precies 07.41 uur werden in Hooge Zwaluwe de Poolse en Nederlandse vlag officieel in top gehesen. Het was precies 75 jaar geleden dat de Polen het dorp binnentrokken tijdens 'de slag om Hooge Zwaluwe'.

Officiële vlag-ceremonie

Bijgestaan door 2 Veteranen (Johan van Strien en Herman de Beer) werden de vlaggen bevestigd en door twee leden van Stichting Bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant in rustig tempo naar boven gehesen. Nadat de vlaggen in de top wapperden, volgde het Poolse Volkslied en het Wilhelmus. Tijdens de beide volksliederen salueerde de veteranen en stonden ook de andere aanwezigen stil bij de offers die zijn gebracht voor de vrijheid.

Za waszą i naszą wolność

'Voor u en onze vrijheid' was de Poolse strijdkreet. Het Poolse commando ontving gevechtsbevel van de geallieerden, met de strekking: 'Het terugdringen van de gevechtstroepen van de vijand tot de rivier'. De angstige bewoners zaten in de kelders en vluchtten naar de omliggende polders. Het tankgeschut, mortiergranaten en kogels troffen veel huizen. De Duitsers staken ook diverse huizen en boerderijen in brand om een rookgordijn aan te leggen. Langs de weg en in het dorp lagen vele dode Poolse soldaten en vernielde voertuigen blokkeerden de doorgang. Het pittoreske Hooge Zwaluwe was in één dag veranderd in een waar slagveld. Het enige doel was: De oprukkende Polen nog even weg te houden van de Moerdijkbrug.

Duitsers verdwijnen in de nacht

In de nacht van 5 November 1944 trokken de Duitsers zich verder terug, richting Lage Zwaluwe. Hooge Zwaluwe was nu officieel vrij!

(Met dank aan Hein Winkelaar)

Beelden bij dit artikel