Hooge Zwaluwe is een groene, duurzame parel rijker

Het is een steeds meer voorkomend beeld: het groene dak. Naast het feit dat het er het gehele jaar door gezellig en fleurig uitziet, heeft een groen dak vele voordelen. Zo is een groen dak temperatuur- en geluidsisolerend, verbetert het de water- en luchtkwaliteit, beperkt het de overlast van overtollig regenwater en draagt het bij aan de biodiversiteit. Waar iedereen begrijpt dat een groen plat dak goed te realiseren is, begrijpt een ieder ook dat dit bij een schuin dak al een stukje lastiger wordt. Engbert en Will uit Hooge Zwaluwe namen de stap: eind september 2018 is er op hun huis een schuin groen dak aangelegd door Helkant Plant uit Hooge Zwaluwe. 

Na een gesprek met Jan en Liesbeth van Helkant Plant op de woonbeurs in het gemeentehuis begin dit jaar, is voor Engbert en Will het balletje gaan rollen. "Wij vinden het milieu belangrijk en dankzij mijn technische achtergrond, vind ik het ook interessant om duurzaamheidsinstallaties werkend te krijgen en te houden. Nadat wij hoorden over de optie van een groen dak, maar dat de ervaring van Helkant Plant meer bij de platte daken lag, zijn wij zelf onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden voor een schuin dak. Wij kwamen erachter dat de zogenaamde sneldekpannen, die veelal gebruikt worden op nieuwe huizen en ook op ons huis liggen, ook 'leeg' gelegd kunnen worden en dat deze opgevuld kunnen worden met speciale beplanting", vertelt Engbert. 

Liesbeth Verhoeven van Helkant Plant vertelt verder: "Echter niet op elk schuin dak bestaat die mogelijkheid. Natuurlijk moeten we eerst onderzoek doen, zoals bijvoorbeeld naar het gewicht wat een dak kan dragen wanneer de met groen gevulde sneldekpannen zich ook nog eens vullen met water. Ook moet er een speciale constructie zijn om het groen vast te houden, zodat deze niet loslaat wanneer de zwaartekracht eraan te pas komt. Bij het huis van Engbert en Will zijn deze factoren toevallig allemaal gunstig uitgevallen, waarna we met elkaar overeengekomen zijn dit project te gaan realiseren."

In Terheijden ligt al lange tijd een groen dak, echter loopt deze rond. Van een schuin dak wordt pas gesproken vanaf een hellingshoek van 22 graden. In dat geval is het groene dak van Engbert en Will best een unicum te noemen, zeker in deze tijd van innovatie en duurzaamheid. 

Beelden bij dit artikel