Jan en Ria Kuijten-Van Blerck uit Made vandaag 60 jaar getrouwd

Vandaag zijn Jan en Ria Kuijten-Van Blerck uit Made 60 jaar getrouwd. Het echtpaar ontmoette elkaar eind jaren ’50 op de Bergse kermis. Jan had zijn oog al een aantal keer op Ria laten vallen, maar toen hij Ria op zijn brommer naar huis bracht, was het pas echt beklonken.

Jan werd 87 jaar geleden geboren in Waspik, terwijl Ria 84 jaar geleden in Stuivezand ter wereld kwam. “Ja, dat was dus niet Made hè”, lacht ze. “Wij kwamen van Stuivezand, dat was toen gewoon een dorp op zich. We hadden een eigen kerk, een eigen school…” “Zelfs een eigen kermis!”, vult Jan zijn vrouw aan. Desalniettemin kun je wel stellen dat Ria een geboren en getogen Madenaar is. Ze heeft zelfs nooit ergens anders gewoond en behalve zijn jeugd in Waspik, heeft Jan ook zijn hele getrouwde leven in Made doorgebracht. Na de huwelijksvoltrekking betrokken ze namelijk een noodwoning van na de oorlog, die stond aan een zandpadje waar nu ongeveer de rotonde Crullaan / Godfried Schalckenstraat is. Daar hebben Jan en Ria een aantal jaar fijn gewoond en daar zijn hun twee oudste kinderen geboren, Lisette (1962) en Ingrid (1965). Door de komst van de A59 moest het echtpaar echter gedwongen vertrekken. “Je had geen keus. Je moest gewoon weg want die snelweg die kwam er toch wel”, vertelt Jan. “Dus werden we dit huis toegewezen”, Ria kijkt om zich heen. “We wonen hier dus al zo’n, ja wat zal het zijn, 55 jaar”. Het hoekhuis in de Irisstraat is hun absolute thuis te noemen en dat is ook het huis waar zoon Barry werd geboren (1969).


Jan heeft zijn werkende leven veelal doorgebracht in de bouw, maar moest op zijn 50ste stoppen vanwege rugklachten. Thuiszitten achter de geraniums was niet aan Jan besteed, dus werkte hij nadat hij afgekeurd was, bij de DELA. “Als drager van de kist. Dan werd ik gebeld, droegen we de kist in en uit de kerk, dat soort dingen. Is heel dankbaar om te doen hoor, dat vond ik echt heel mooi werk”, vertelt Jan trots. Ria werkte ook, maar dan toen de kinderen een jaar of 10 waren. “Ik deed huishoudelijk werk, dat was goed te combineren met de kinderen. Dus dan werkte ik van 09.00 – 12.00 uur hè”, vertelt ze. Wie hard werkt, moet natuurlijk ook ontspannen op z’n tijd en dat deden Jan en Ria op vakantie. Met de caravan of de vouwwagen trok het stel door heel Europa. Eerst met de kinderen en toen die wat ouder werden, gingen ze samen. Toen Jan en Ria 40 jaar getrouwd waren, kregen ze van hun kinderen een reis van zes weken naar Roemenië cadeau. “Dat was een mooie reis hè”, vraagt Jan aan zijn vrouw. “Maar ook heel bijzonder, toen hebben we veel armoede gezien, dat zal ik nooit meer vergeten.”

Lisette, Ingrid en Barry zijn alle drie in de buurt gebleven. Lisette en Barry in Made en Ingrid woont in Oudenbosch. Alle drie schonken ze Jan en Ria twee kinderen, Lisette mocht een dochter en een zoon krijgen, Barry een zoon en een dochter en Ingrid twee zoons. De zes kleinkinderen zijn allemaal tussen de 20 en 30 jaar en dus al volwassen. De familie heeft goed contact en als het enigszins weer kan willen ze met elkaar gaan eten voor het 60-jarig huwelijksjubileum van Jan en Ria. “Ja, dat coronavirus heeft flink wat roet in het eten gegooid. Je kan en mag natuurlijk niks en zelfs al komen er versoepelingen, dan nog kun je niks van tevoren vastleggen want alles kan ook zo weer veranderen”, legt Ria uit. Ria heeft tevens haar passie opgegeven, zingen. Als lid van vrouwenkoor Amor Musae heeft ze menig lied uit volle borst ten gehore gebracht, maar toen kwam corona en mochten ze niet meer met elkaar repeteren. “Ik word natuurlijk ook ouder en mijn stem is gewoon niet meer wat het geweest is. Zeker nu we niet meer kunnen zingen, dan zakt de kwaliteit weg. En ik vind wel, als je dit doet, moet het wel een beetje klinken. Daarom ben ik na 28 jaar gestopt.” Jan mocht graag kaarten, op dinsdag- en vrijdagmiddag. “We kaarten in De Mayboom en dat deed ik heel graag. En nog, maar ja nu mag het even niet. Het kaarten is leuk, maar het sociale contact vind ik veel belangrijker. Dat mis ik enorm.”

Op de vraag of Jan en Ria met de kennis van nu, 60 jaar geleden nogmaals met elkaar het leven waren aangegaan, antwoorden beiden volmondig ‘ja’. “We kunnen het best goed met elkaar vinden”, lacht Ria. “Ook kunnen we goed samen zijn”, vult Jan haar aan, terwijl hij haar aankijkt. “Ik had haar nog steeds op mijn brommer meegenomen hoor!”. Jan en Ria, wij danken jullie voor jullie openhartigheid en feliciteren jullie van harte met jullie diamanten huwelijk!

Beelden bij dit artikel