Koninklijke onderscheiding voor René Gosens

René Gosens uit Made heeft vandaag een Koninklijke onderscheiding ontvangen. René kreeg het lintje zojuist op het gemeentehuis opgespeld door zijn eigen partner, in verband met de huidige coronamaatregelen. René is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere vanwege zijn inzet bij Schaakvereniging ’t Paardje, in de politiek als lid van de steunfractie van D66 in Made en als vrijwilliger op het Dongemond College.

Decorandus was tot 2010 werkzaam als docent Biologie/mentor bij het Dongemond College, ook begeleidde hij nieuwe docenten en zat hij in commissies. Na(ast) zijn werk ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
 • 1972 – heden
  Mede-oprichter van soos naar vereniging, wedstrijdleider/ teamleider/ jeugdtrainer bij en bestuurslid van Schaakvereniging ’t Paardje. Naast het lesgeven bij de schaakvereniging, is betrokkene begin jaren ’80 ook gestart met het geven van schaaklessen op de middelbare school. Ook op de lagere scholen binnen de gemeente geeft hij ieder jaar in een blok van 7 weken les, en thans ook aan statushouders. Om de club te promoten staat de club op de lokale braderie. Ook hier levert decorandus zijn bijdrage. Voorts schrijft hij stukjes in het plaatselijke weekblad om de schaaksport en de vereniging te promoten.
 • 1986 – 1998
  Lid van de steunfractie van D66 te Made. In 2010 ondersteunde betrokkene een raadslid tijdens zijn ziekteperiode.
 • 2010 – heden
  Vrijwilliger op het Dongemond College. Na zijn loopbaan als docent Natuur- en Scheikunde was hij op vrijwillige basis:
  – bestuurslid post-actieven (organiseren van lezingen en uitjes)
  – surveilleren bij de examenklassen en tijdens proefwerkweken (dit doet hij nu 3 jaar)
  – 8+ klas schaakles geven
  – vertegenwoordiger in 11 commissies, o.a. de feestcommissie, commissie landendag (tijdens zijn loopbaan) en Ondersteunend Personeel

Beelden bij dit artikel