Leerlingen Dongemond bestrijden eikenprocessierups

Gisteren startten leerlingen van het Dongemond College met het ophangen van nestkasten voor koolmezen. De koolmees is één van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waardoor overlast door het harige beestje kan worden verminderd.

Afgelopen najaar hebben de leerlingen van het college in Made meer dan honderd nestkastjes gemaakt. Samen met de Madese Natuurvrienden en de gemeente worden deze allemaal opgehangen. Gisteren hingen leerlingen Lisa & Lisa (Voogt en Van de Avoird, red.) hun zelfgemaakte nestkastjes op, terwijl zij bijgestaan werden door wethouder Jan-Willem Stoop, directrice van het college Anne-Geerke Hesselink en Ankie en Arjen Stoop van de Madese Natuurvrienden. Dit gebeurde in de houtwal naast de Mezenhof in Made. Dit is een gebied waar de gemeente vanwege de bereikbaarheid niet preventief biologisch kan spuiten tegen de eikenprocessierups.

De nestkastjes komen verder voornamelijk te hangen op locaties met beschermde soorten vlinders. Hier past de gemeente namelijk ook geen preventieve biologische bestrijding toe, omdat die bestrijding ook ten koste kan gaan van andere vlindersoorten. Het broedseizoen van de koolmees is nog niet ingegaan, maar toch ehbben de nestkastjes nu al nut. Deze winter gebruiken de koolmezen de kastjes om in te slapen. Jonge mezen kunnen gedurende de winter al bekijken of het kastje een geschikte en veilige broedplaats is voor het komend voorjaar.

Beelden bij dit artikel