Maan-maandag. KDMI voorspelt redelijk helder weer voor Drimmelen!

Het KDMI (Koninklijk Drimmelens Meteorologisch Instituut) voorspelt dat de supermaan komende maandag in heel Drimmelen goed te zien zal zijn. Er is weliswaar sprake van enige bewolking maar het bijzondere fenomeen zal toch goed te zien zijn. Bijzonder omdat het volle maan is en de maan aanzienlijk dichterbij de aarde staat dan gemiddeld.

Gemiddeld staat de maan zo'n 50.000 kilometer verder van de aarde dan op maandag 14 november. De afstand bedraagt maandag 'slechts' 356.520 kilometer. Dit heeft te maken met de eclipsvormige baan die de maan draait en zó dichtbij als komende maandag gebeurde zo'n 70 jaar geleden. De eerstvolgende keer dat de maan wéér zo dichtbij staat is pas in 2034.

Natuurlijk is het optisch bedrog dat de maan groter is. Hij lijkt alleen groter. Dit komt volgens deskundigen waarschijnlijk omdat we de maan meestal zien bij zonsondergang of zonsopgang waarbij de maan dus aan de horizon verschijnt of verdwijnt. Tegen die horizon lijkt de maan afgezet tegen bomen of gebouwen, groter dan wanneer de maan hoog aan de hemel staat.

De grootte van de maan lijkt zo'n 14% groter terwijl het maanlicht zo'n 30% helderder is. Het prettige aan de supermaan van komende maandag is dat u er geen wekker voor hoeft te zetten. Het meest dichtbij de aarde zal de maan zo tegen 15.00 uur in de middag zijn ofwel, u hoeft niet lang te wachten tot de zon ondergaat en de supermaan verschijnt.