Meer scheidingen dan huwelijken in januari

De belofte tot de dood ons scheidt, gaat lang niet meer voor iedereen op. In Nederland eindigt namelijk ruim 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding. Uit de data over de huwelijken en de scheidingen in Nederland, blijkt dat de maanden mei, juni en september vanaf 2010 duidelijk de populairste zijn om in het huwelijksbootje te stappen. De maand die daarentegen het minst in de teken van de liefde staat, is januari. Tijdens de eerste maand van het jaar vinden er zelfs meer echtscheidingen plaats dan huwelijken worden afgesloten.

Tegenover de daling in het aantal huwelijken staat een stijging in het aantal sluitingen van geregistreerd partnerschappen. Het aantal afgesloten huwelijken neemt daarentegen licht af. Uiteraard vinden echtscheidingen plaats in alle regio’s van het land. Toch zijn er per gemeente grote verschillen te vinden in het percentage van gescheiden inwoners.

Met 3,3 per 100 inwoners, zijn er relatief gezien het minste aantal gescheiden inwoners in Staphorst. Ook in andere gemeenten in Overijssel, zoals Tubbergen (4,1), Dinkelland (4,8), Zwartewaterland (4,9) en Dalfsen (4,9) wonen relatief weinig gescheiden inwoners. Heerlen is de gemeente met relatief het meeste aantal gescheiden inwoners. 13,5 per 100 volwassen Heerlenaren zijn namelijk gescheiden. De naastgelegen gemeente Kerkrade ligt met 12,5 ook boven het landelijke gemiddelde. In de gemeente Drimmelen ligt het percentage op 7,3 per 100 inwoners.

Bron en website:

https://www.gecertificeerdemediators.nl/scheiden/nationale-echtscheidingsmonitor/