Ooit een lege molen gezien?

Het is nog maar de vraag of het merendeel van de inwoners van Drimmelen überhaupt een molen van binnen heeft gezien, laat staan dat die molen helemaal leeg zou zijn. Molen Zeldenrust in Hooge Zwaluwe is vandaag ontdaan van zo ongeveer alle spullen die binnenin stonden, omdat binnenkort de houtworm en de boktor worden bestreden die de molen de afgelopen tijd hebben geteisterd.

Een groep van +/- 10 vrijwilligers waren vanmorgen vroeg bij de molen om aan de slag te gaan met het interieur. Dat wil zeggen de meubels, de decoratieve versierselen, alle barbenodigdheden zoals dranken, glaswerk en toebehoren, maar natuurlijk ook de molenaarsspullen die op de eerste, tweede en derde verdieping stonden. Een groot karwei, maar dankzij het briljante idee van Bart viel het aantal keer de smalle trapjes op- en aflopen mee: met behulp van de katrol middenin de molen, konden grote zakken vol spullen naar beneden getakeld worden. Er zijn er zeker 10 via de kabels en touwen naar beneden gezakt om vervolgens op de begane grond gelost te worden en vervolgens leeg weer omhoog te worden gehesen. Aanhangers vol spullen die weg konden, werden afgevoerd, alle spullen die bewaard moeten blijven, zijn in de graanschuur opgeslagen.


Rond de klok van 12.30 uur was het werk geklaard. Althans, voor deze week. Volgende week zal er nog een groep vrijwilligers de molen schoonmaken, waarvoor nu alvast wat spullen zijn klaargezet. Tijdens het wachten op de soep, waren het Yvonne en Barbara die zich ineens afvroegen wat er op het vervaagde oude leisteentje zou staan naast de deuren van de molen. Met een papier en een potlood toverden ze de tekst tevoorschijn, die gezamenlijk is ontcijferd. Deze luidt:

Den eersten steen
Gelegd door Elisabeth
Antonil Pals op haren
Eersten verjaardag
Den 9 aug 1866


Enkele foto’s die wij zelf maakten en enkele foto’s die wij toegestuurd kregen van voorzitter van Stichting Molen Zeldenrust, Theo, bekijkt u direct hieronder.

Beelden bij dit artikel