Ook huisartsenpraktijk Terheijden neemt maatregelen coronavirus

Naast de huisartsenpraktijk in Lage Zwaluwe, neemt ook de huisartsenpraktijk Dokters & Co in Terheijden maatregelen omtrent het coronavirus. Zo maakten zij via hun eigen kanalen bekend dat zij een speciaal spreekuur hebben ingericht voor mensen met koorts, benauwdheid en/of luchtwegklachten. Dit spreekuur vindt dagelijks plaats tussen 13.30 uur en 15.00 uur. Tijdens dit spreekuur worden deze mensen gezien door de huisarts die op dat moment een beschermende uitrusting draagt. Na het spreekuur worden zowel de spreekkamer als de wachtkamer ontsmet. De praktijk geeft tevens richtlijnen voor mensen jonger en ouder dan 70 jaar. Het volledige bericht van de huisartsenpraktijk in Terheijden luidt als volgt:

Belangrijke informatie van uw huisarts

Beste Terheijdenaren,

Het Coronavirus; het houdt de gemoederen in Nederland, maar zeker ook in Terheijden goed bezig! Zoals u eerder via de lokale media heeft kunnen vernemen zijn er inmiddels diverse bewezen ziektegevallen. Daarnaast zijn er zeer veel mensen met griepachtige klachten. De meeste van hen zijn ziek geworden na carnaval. Begrijpelijk dan ook dat veel mensen angstig zijn dat zij het Coronavirus hebben opgelopen.

Dit merken wij ook als huisartsenpraktijk. Veel mensen zijn bezorgd, hebben griepklachten, zijn in de buurt geweest van bekende Corona-gevallen, of een combinatie van deze drie. De huisartspraktijk ontvangt dan ook zeer veel telefoontjes over het Coronavirus. Wellicht dat wij u op deze manier al wat duidelijkheid kunnen verschaffen. Alle maatregelen zijn vanaf nu gericht op het beschermen van oudere en kwetsbare personen (met een hoog risico op een ernstig beloop van het Coronavirus) en het in standhouden van de gezondheidszorg.

Inmiddels hebben wij als huisartsenpraktijk maatregelen genomen om alle vragen te kunnen beantwoorden en om alle zieke mensen het beste te kunnen helpen. Voor u even een kijkje in de keuken: de zorggroep Zorroo waar wij met Dokters en Co bij aangesloten zijn heeft een crisisteam opgericht die alle updates nauwgezet volgt en hierover de aangesloten huisartsen informeert. Susan Kruithof en Thierry Brugts (de praktijkhouders van Dokters en Co) zorgen ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de actuele richtlijnen. De assistentes zijn hierdoor goed op de hoogte van de actuele richtlijnen en kunnen u meestal zelfstandig adviezen geven, waar nodig overleggen zij met de huisarts.

Er is een speciaal spreekuur ingericht voor mensen met koorts, benauwdheid en/of luchtwegklachten. Dit spreekuur vindt plaats tussen 13.30 uur en 15.00 uur. Deze mensen zullen dan gezien worden door de huisarts, die een beschermende uitrusting zal dragen. Dit betekent niet dat wij denken dat u besmet bent, maar dit is voor onze eigen bescherming. Na dit spreekuur reinigen we de spreekkamer en de wachtkamer. Alleen ernstig zieke en kwetsbare patiënten zullen op het spreekuur gezien worden. Patiënten die wij telefonisch verdenken van het Corona virus zullen niet op de praktijk gezien worden. Zoveel als mogelijk zal telefonisch worden afgehandeld. Patiënten die te ziek zijn om naar de praktijk te komen, zullen wij thuis bezoeken, ook ditmaal weer in beschermende tenue.

Praktische adviezen:
Ik heb klachten, moet ik doen?

Bent u jonger dan 70 en verder gezond? Blijf dan thuis bij de volgende klachten:
• verkouden, niezen
• hoesten, keelpijn
• lichte benauwdheid
• verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). Meet rectaal of via uw oor. Onder de tong en oksel meten geeft geen betrouwbare uitslag.

Bij bovenstaande klachten hebt u mogelijk het Coronavirus. U hoeft de huisarts niet te bellen. Bel wel als u steeds zieker wordt, of steeds moeilijker ademt. Door binnen te blijven voorkomt u dat u anderen besmet. Ga niet naar uw werk of school. Ga niet bij anderen op bezoek en ga zo min mogelijk naar buiten. U kunt wel kort naar buiten om boodschappen te doen. Hou dan het liefst 2 meter afstand van anderen en raak niemand aan. Heeft u 24 uur geen klachten meer? Dan mag u weer naar buiten, naar uw werk en naar school.

Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder weerstand? Bel direct de praktijk of huisartsenpost als u koorts of een koortsig gevoel heeft én hoest of moeilijk ademt. Blijf thuis tot u de huisarts gesproken heeft. Ga NIET naar de huisarts, huisartsenpost of ziekenhuis toe. Als het nodig is, komt de huisarts naar u. De huisarts bekijkt samen met de GGD of een test bij u nodig is en of er meer maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld een verwijzing naar het ziekenhuis.

Wat betekent dit voor onze huisartspraktijk?
De druk op de praktijk neemt toe. Dit gaat ten koste van niet spoedeisende zaken. Reguliere controles en onderzoeken, zoals bijvoorbeeld bloeddrukcontroles en longfunctieonderzoeken zullen we verzetten naar een later moment. Wij willen u als patiënt vragen om hier rekening mee te houden en vragen u om niet urgente zaken voor een later tijdstip te bewaren.

Wij als dokters en assistentes doen onze uiterste best om deze Coronacrisis het hoofd te bieden. Door grote drukte kan het helaas wel voorkomen dat u langer moet wachten dan u van ons gewend bent. Wellicht dat uw vragen al beantwoord kunnen worden door te kijken op de volgende websites: www.thuisarts.nl en op www.rivm.nl

Wij wensen alle zieken veel beterschap!

Huisartsenpraktijk Dokters en Co
Polderstraat 3
4844 BG Terheijden
076-5934999
doktersenco@ezorg.nl