Ook landelijke media morgen live bij school in Hooge Zwaluwe

Het lijkt erop dat niemand meer zijn of haar verantwoording kan ontlopen als het gaat over de al acht jaar slepende problemen in het schoolgebouw in Hooge Zwaluwe. Zelfs de Medezeggenschapsraad lijkt eindelijk serieus te worden genomen als partij, iets dat lange tijd amper werd gedaan. Amper gedaan door gemeente, maar ook amper door Woonvizier, eigenaar van het gebouw en het stichtingsbestuur van De Waarden waaronder De Schittering valt.

Nóg zit er volop 'ruis' op de lijnen maar de kwestie nadert een fase waarbij lapmiddelen en pappen en nathouden, niet meer geaccepteerd worden en kúnnen worden. Deze fase werd bereikt door de stroomversnelling waarin de problematiek kwam toen een arts bevestigde dat de gezondheidsproblemen van een leerkracht veroorzaakt worden door het klimaat in de school.

Lapmiddelen waren opnieuw inregelen van apparatuur voor warmte- en vochtregeling, extra ventilatoren, tape en zeiltjes spannen maar geen van allen boden soelaas. 's Winters zaten de leerlingen soms met open ramen omdat de temperatuur boven de 25 graden stijgt en de met de slechte temperatuurregeling bijkomende schimmels maakt dat ouders en schoolbestuur schreeuwen om actie.

Vandaag bracht de gemeente in een persbericht naar buiten dat er extra geld zal worden vrijgemaakt maar tevens dat er een tropendak met zonnepanelen op de school moet komen. Of dat uitkomst biedt betwijfelen velen maar het meest kwalijke vinden ze de toevoeging dat de school zélf voor een deel aan deze kosten moet bijdragen.

Eigenlijk vraagt niemand om deze dingen. De vraag is veel simpeler: Zorg dat kinderen en leerkrachten normaal in het gebouw kunnen leren en doceren zonder ziek te worden! Vergeet niet, de problemen op basisschool De Schittering slepen al acht jaar voort. Dat is precies de periode die je als kind op een basisschool zit ofwel, er zijn leerlingen die de twijfelachtige eer hebben hun hele lagereschooltijd in slechte omstandigheden te hebben doorgebracht.

Morgen zullen de leerlingen onder aanvoering van de Medezeggenschapsraad aanwezig zijn in de raadszaal van het gemeentehuis om hun wens van een gezonde school kracht bij te zetten. Geloof onze redactie van KijkopDrimmelen, dat zal zijn inclusief zelfgeknutselde gasmaskers, duikflessen en uiteraard spandoeken.

Dat laat veel landelijke media niet aan zich voorbijgaan. Het Jeugdjournaal voorop die zelfs live verslag doet op de landelijke tv, gevolgd door Hart van Nederland. Verder ook Omroep Brabant, Omroep Drimmelen en alle locale en regionale dag- en weekbladen. Oh, en natúúrlijk het snelste en jongste digitale nieuwsmedium van Drimmelen: KijkopDrimmelen.