(Opinie) Burgemeester De Kok op zoek naar zoldertjes en schuurtjes om wiet te kweken

In de vaart der volkeren mocht het zwaar uitgeklede project van het zelfrijdende busje in Drimmelen best een kleine € 200.000 (2 ton) kosten maar legaal wiet kweken zónder kosten voor de gemeente? Nou nee, zo stelt burgemeester Gert de Kok, zó innovatief zijn we nu ook weer niet. Betrapt door onze redactie op het spelen van een ‘vies spelletje’ om met alle mogelijke middelen een door de Rijksoverheid nota bene opgezette pilot voor legaal kweken van hennep tegen te houden, mislukte faliekant. Die fout gaf De Kok toe maar zéker niet van harte. De loftrompet spelen ligt hem kennelijk vele malen beter want zélfs deze blunder laat hij in een persbericht optekenen in een hallelujaverhaal.

‘We zetten met het voorbereidingsbesluit een zwaar middel in. Een juridisch paardenmiddel maar het onderstreept de vastberadenheid ten opzichte van legale hennepteelt’, zo verklaart hij. Verderop in het persbericht vertelt De Kok dat Drimmelen o.a. tegen een legale wietkwekerij is ‘vanwege verwachte maatschappelijke onrust en een verwachte negatieve uitstraling op het imago van de gemeente.’ Misschien voor hem, het college en de raad heldere taal, maar wat is maatschappelijke onrust precies? Als je wat op internet zoekt, kom je al snel op websites terecht van de politie, en wel bij demonstraties en rellen. Opmerkelijk genoeg lees je op meerdere websites waaronder die van de politie, dat maatschappelijke onrust niet per definitie negatief is. Het aanvoeren van ‘verwachte maatschappelijke onrust in Drimmelen’, is in feite een nergens op gebaseerde en vooral loze kreet die wel ‘lekker bekt’.

Dan de imagoschade. Over welk imago zou dat gaan? Blauw/groen kan het niet zijn want legaal gekweekte wiet staat voor de wet gelijk aan (groene) paprika’s of komkommers en is net zo groen. Weet je wát imagoschade oplevert? Een zelfrijdend busje wat eerst alle kernen zou aandoen, vervolgens alleen nog in Drimmelen-dorp en dáár ook nog de halte bij Ons Dorpshuys in schrappen zodat de route niks anders was dan een paar honderd meter heen en weer rijden. Behalve imagoschade ook letterlijke schade, want de pilot van een paar weken, leverde een financiële schade op voor de gemeenschap van Drimmelen van maar liefst bijna 2 ton! De door de Rijksoverheid opgezette pilot van vier jaar voor het legaal kweken van wiet, kost de Drimmelense gemeenschap niets. Integendeel zelfs, het kan Drimmelen financieel flink wat opleveren.

De slotconclusie is niets anders dan dat je het hallelujaverhaal van burgemeester Gert de Kok in omgekeerde volgorde moet plaatsen want áls je niet zo innovatief bent als je beweert, zeg je feitelijk dat je niet wilt meewerken aan een oplossing zoeken voor de problematiek van drugs, wiet en de daaruit voortvloeiende criminaliteit. Dan zeg je dus: Blijf gewoon lekker hennep kweken in je schuurtje of op zolder met alle risico’s van dien zoals brandgevaar, juist ook voor buurtbewoners, door gammele en soms afgetapte stroomvoorzieningen. Dán heb je pas imagoschade…

Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl

*Achtergrondinformatie bij deze opinie, is te lezen in dit artikel:
www.kijkopdrimmelen.nl/vies-spelletje-van-gemeente-drimmelen-faliekant-mislukt/

Beelden bij dit artikel