Parochiebestuur meldt: Verkoop kerkgebouw Lage Zwaluwe is rond

Edwin van Schravendijk en Eva van den Hamsvoort worden de nieuwe eigenaren van de Joannes de Doperkerk in Lage Zwaluwe. Edwin zal hier in de toekomst zijn werkatelier voor historische fotografie vestigen, Eva zal haar werkatelier voor teken- en schilderkunst onderbrengen in het pand.

Het gebouw wordt geschikt gemaakt als expositie/tentoonstellingsruimte voor eigen werk, maar ook voor dat van collega kunstenaars. Zij hebben zich tevens bereid verklaard om de ruimte(n) beschikbaar te stellen voor tentoonstellingen en activiteiten van bij voorbeeld de lokale of regionale heemkundekring(en). Ook kleine concerten en eventueel theater/filmvoorstellingen behoren tot de mogelijkheden.

De nieuwe eigenaren willen het gebouw in de oorspronkelijke staat houden. Er zal flink worden geïnvesteerd in de restauratie van het gebouw en in duurzame verwarming. Wat dat laatste betreft is het de bedoeling op termijn over te schakelen op verwarming door middel van een warmtepomp of infrarood verwarming. De zendmasten zullen verdwijnen en aan de buitenzijde wordt in overleg met het parochiebestuur en de inwoners van Lage Zwaluwe een kleine Mariakapel gebouwd.

Er vinden momenteel nog diverse activiteiten plaats in het gebouw. Zo is er de Eeterij gevestigd waar vrijwilligers al meer dan 10 jaar op donderdag een driegangen maaltijd verzorgen voor circa 25 alleenstaanden. De nieuwe eigenaren hebben toegezegd dit sociale aspect hoog te waarderen. De Eeterij kan er dan ook de komende jaren terecht. Ook het koor Vriendschap door Zang hoeft niet op zoek naar een andere ruimte om te repeteren. De repetities op dinsdagavond kunnen gewoon blijven plaats vinden. Met andere huidige gebruikers zal ook worden overlegd over de mogelijkheden tot het blijven gebruiken van de kerk.