Pas op voor quasi pechgevallen

Snelwegbanditisme is een vorm van criminaliteit waarbij criminelen net doen of ze autopech hebben. Wie in de smoes trapt wordt in plaats van hulpverlener juist slachtoffer. De criminelen gebruiken allerlei smoezen zoals geen geld voor brandstof terwijl een inzittende met spoed naar het ziekenhuis moet.

Soms moet een slachtoffer onder dwang geld pinnen waarbij de criminelen hulp krijgen van inzittenden van een tweede auto – eveneens criminelen – waarvan de inzittenden de actie op afstand volgen. In sommige gevallen kregen nietsvermoedende automobilisten als blijk van goed vertrouwen sieraden of telefoons als onderpand aangeboden. De sieraden bleken nep, de telefoons gestolen.

Andere slachtoffers werden gevraagd om hun adresgegevens, zogenaamd om het gepinde bedrag terug te kunnen geven. De politie vermoed dat dit een mogelijke inbraak in het vooruitzicht betekent. Ook onze wijkagenten waarschuwen voor snelwegbanditisme. Zo waren er meerdere meldingen van een voertuig, vermoedelijk een Mercedes, met witte kentekenplaten op en rond Knooppunt Klaverpolder. (A16/A17)

Wie slachtoffer is geworden van snelwegbanditisme of dergelijke quasi pechgevallen ziet, wordt gevraagd onmiddellijk 112 te bellen. (Foto ter illustratie)