Patske&DeSmoutebol viert 3e verjaardag

Vandaag viert Patske&DeSmoutebol haar derde verjaardag. De naam van de dagbesteding voor volwassenen in Made is even wennen, maar zeker uniek te noemen. De verklaring ervoor is heel simpel. De vader van Hanneke Manders, het gezicht achter de dagbesteding, gaf haar als klein meisje de koosnaampjes 'patske' en 'smoutebol'. Toen Hanneke drie jaar geleden haar eigen dagbesteding aan het Burgemeester Smitsplein opende, wist ze dat een combinatie ervan dé naam moest worden.

Wij ontvingen twee weken geleden een uitnodiging voor het derde verjaardagsfeestje van Patske&DeSmoutebol, die we natuurlijk graag aannamen. Onze dag begon bij de dagbesteding heel goed; koffie met gebak, feestelijker kan eigenlijk niet. "De inkt van de printer was denk ver leeg", lacht Hanneke terwijl ze naar het logootje van marsepein op het gebakje wijst. De man die het grote aquarium bijhoudt dat midden in de dagbesteding staat, heeft tevens de gebakjes gemaakt. "Hij had voorheen een bakkerij, maar zijn passie ligt bij aquaria en vissen. Hij heeft dus letterlijk het roer om gegooid en heeft zijn hart gevolgd. Maar voor ons wilde hij nog wel gebakjes maken", vertelt Hanneke. 

Tijdens het tweede 'bakkie' gaat de telefoon van Hanneke over. "Oh!", roept ze. "Daar is Astrid!". Astrid laat de telefoon van Hanneke over gaan als ze met het speciaal vervoer is gearriveerd, zodat Hanneke haar kan helpen. Henk rent direct naar de deur en begint vrolijk te kwispelen en te blaffen. "Zie je, hij weet het precies. Hij wéét gewoon dat ze eraan komt." De vrolijke jack russel is, samen met rode kater Erik, een echte toevoeging voor de dagbesteding. De cliënten reageren positief op de aanwezigheid van de dieren en zij geven hen een vorm van liefde die onvoorwaardelijk is. De dieren wennen aan de cliënten en weten precies wat ze wel of niet fijn vinden en wanneer het wel of niet goed gaat. 

Even later zwaait de deur open. Het is Ellen, van de bloemenwinkel een paar deuren verderop. Een groot, kleurrijk boeket overhandigt ze aan Hanneke. "Er was een kleine miscommunicatie, er komen nog meer bloemen. Maar dit boeket is van je man, hij liep gistermiddag ineens de winkel binnen en vroeg of ik deze wilde bezorgen vanwege je 3-jarig bestaan", vertelt de bloemiste. Vol verbazing neemt Hanneke de bloemen aan en lacht hardop: "Volgende week ben ik jarig, dus ik had niet verwacht dat hij hieraan zou denken. Vooral niet omdat hij volgende week dus wéér moet!". De omgang met de cliënten, maar ook met de zoete inval, toont het karakter van Hanneke aan. Een warme, vrolijke, gezellige vrouw die voor iedereen haar deuren open heeft staan. Ook weet ze van wanten. Dankzij haar ervaringen, haar kennis, haar expertise en haar passie voor het vak en de mens, creëert ze een veilige omgeving voor de cliënten die bij haar hun dagen doorbrengen. 

Bij Patske&DeSmoutebol kunnen volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel, een lichamelijke beperking, een licht verstandelijke beperking of psychosociale problematiek terecht. Dit gebeurt vaak vanuit de WMO of de WLZ. Maar ook als personen geen beroep kunnen doen op die regelingen, zijn ze bij Patske&DeSmoutebol van harte welkom. Samen in overleg met Hanneke kan er altijd wel iets geregeld worden. 

De redactie van KijkopDrimmelen vierde vanmorgen het feestje mee, waar we ook wat foto's hebben mogen maken van de dagbesteding, de cliënten en de activiteiten. Bekijk ze in de fotoslider. Wilt u meer informatie over de dagbesteding Patske&DeSmoutebol, kijk dan eens op de profielpagina via www.kijkopdrimmelen.nl/aanbod/dagbesteding-patskedesmoutebol.html*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto's geplaatst, welke u kunt bekijken door hier te klikken

Beelden bij dit artikel