Pilot met slimme verlichting in Lage Zwaluwe

De Streeplandsedijk in Lage Zwaluwe is onlangs voorzien van nieuw asfalt en samen met slimme verlichting, zal dit bijdragen aan een betere verkeersveiligheid. Slimme verlichting is verlichting die alleen brandt als het nodig is. De gemeente Drimmelen is daarom een samenwerking gestart met Lightronics en Global Innovator BV voor een pilot met slimme LED verlichting aan de Streeplandsedijk in Lage Zwaluwe. Die straatverlichting zorgt er door speciale Zhaga Smart Connectors en sensoren voor, dat de lampen alleen branden als het nodig is én gedimd kunnen worden.

De pilot valt onder het IKARES-project (Intelligente KoolstofARme Energie Systemen). In dit project werken Lightronics en Global Innovator samen om het energieverbruik in de leefbare omgeving met minimaal 60% te verlagen en de bijbehorende CO2-uitstoot in te perken. Dit uiteraard zonder afbreuk te doen aan de leefbaarheid en veiligheid. Het IKARES-project wordt medegefinancierd door de Europese Unie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De gemeente Drimmelen is met deze pilot één van de 22 pilotprojecten binnen het IKARES-project in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Bij de pilot in Drimmelen worden Zhaga Smart Connectors en sensoren toegepast welke ervoor zorgen dat de verlichting alleen brandt wanneer het nodig is. Via een webbased portal kunnen dimregimes worden aangepast en zaken zoals energieverbruik en de operationele status van armaturen worden gemonitord. De verschillende innovatieve technologieën worden geïnstalleerd, getest en geëvalueerd. De afronding van het project vindt plaats in 2021.