Rianne uit Made opent met haar collega’s Carla en Yvette een hospice voor mensen met dementie

Rianne Spruijt uit Made heeft zich de afgelopen maanden samen met haar collega's Carla Hofkens en Yvette Schuller ingezet voor de opening van een hospice speciaal voor mensen met dementie in Oosterhout. Afgelopen zaterdag was het zover: twee hospicekamers zijn geopend in zorgorganisatie Volckaert aan de Buurstede 15. De hospice is uniek te noemen: in de wijde omgeving is er niet een soortgelijke zorgvoorziening voor dementerenden in de laatste fase van hun leven.

'We Have A Dream', zoals het project van de drie medewerksters van de Volckaert heet, is ontstaan toen afgelopen november de Verpleegkundig Adviesraad rondvraag deed waar er behoefte aan is op de afdeling Heuvel. Er wonen op deze afdeling ongeveer 20 cliënten, verdeeld over twee huiskamers, met ieder een eigen slaapkamer en gedeelde badkamer. Afdeling Heuvel is gespecialiseerd in palliatieve zorg speciaal voor mensen met dementie en de medewerksters zetten zich dagelijks in om de bewoners een zinvolle laatste levensfase te geven. 

Rianne, Carla en Yvette vinden een opname in een reguliere hospice niet voldoende voor dementerenden. Zij verdienen betere, gerichtere zorg dat aansluit op hun behoeften. Zo staat er bijvoorbeeld op de nieuwe hospicekamers een waakmand, die vol zit met kleurboekjes, kleurtjes, prentenboekjes, een lekker warm plaidje maar ook informatie over uitvaartvoorzieningen. Ook hebben de kamers een licht interieur, met paarse en gele tinten; de huiskleuren van Heuvel. Een woonkamer met televisie, een bed, een koelkast, senseo-apparaat en een waterkoker. Ook mogen de bewoners een schilderij of accessoire van zichzelf meenemen om de kamer eigen te maken, want, zo zegt Rianne, "De dood is al zo hard. Dit moet een plek van rust zijn."

De drie dames geven aan enorm trots te zijn op de realisatie van de hospice en naar onze mening meer dan terecht. Niet alleen de bewoners zijn bij de medewerksters in goede handen, maar ook de families ondervinden veel steun aan de omgang met hun geliefde. Dementie kan enorm zwaar zijn, dan is het prettig als er iemand in de buurt is die gespecialiseerd en betrokken is. 

We Have A Dream; een uniek initiatief. KijkopDrimmelen mocht voor de opening een uitnodiging ontvangen, wat wij als zeer bijzonder hebben ervaren. Wij wensen Rianne, Carla, Yvette en hun collega's veel succes toe met de nieuwe hospicekamers. 


Bent u geïnteresseerd in 'We Have A Dream', wilt u graag meer informatie of heeft u een familielid met dementie die de laatste fase van het leven ingaat? Aarzel dan niet en neem eens contact op met Rianne, Carla of Yvette. Zij staan u graag te woord en kunnen u helpen en begeleiden. U kunt hen bereiken via het e-mailadres hospiceheuvel@volckaert.nl. Heeft u liever telefonisch contact? Bel dan met 0162-424600, toestel 650.

Beelden bij dit artikel