Wittekop niet, Traais Tripel wel in finale

De Wittekop is een troebelblond biertje met een kraakhelder witte schuimkraag en een hoge gisting van 6,5%. Fruitig en kruidig, citrus en sinas en een perfecte dorstlesser, waren voor de jury de motivatie om de Wittekop van Huub van Dijk uit Made, uit te roepen tot Brabants Lekkerste Biertje.

Ook voor de titel 2018 schreef Van Dijk in met De Wittekop maar uit de 47 inzendingen koos de jury drie andere finalisten. Dat zijn First Summer uit Sprang-Capelle, Black Sabbath uit Breda én de Traais Tripel van brouwerij De Puzzelaer uit Terheijden.

De Puzzelaer is ontstaan uit de Stichting Vrienden van Het Puzzelbad in Terheijden om voor de stichting die zich inzet voor behoud van het zwembad, aan inkomsten te komen. Het idee was om een bier te brouwen en dat te verkopen aan de horeca in Terheijden. De winst ging naar de stichtingskas. Dat hebben ze geweten en na niet al te lange tijd is besloten om de commerciële activiteiten over te zetten naar een VOF, De Puzzelaer.

René Schokker: “Na twee jaar konden wij, stom toevallig, een eigen brouwerij starten in het buitengebied van Terheijden. Hier brouwen wij nu onze eigen bieren en hebben een andere inslag dan de meeste brouwerijen. Wij willen graag verenigingen en stichtingen van dienst zijn om eigen bier te brouwen om zo ludiek aan inkomsten te komen. Ons brouwvolume is maar 300 liter per keer, zeer bescheiden dus.

Wij zullen het eerste bier van ons insturen. De Traais Tripel. Hiermee is het ooit begonnen maar het recept is wel in de loop van de jaren veranderd. 4 soorten mout, 2 soorten hop en sinaasappel, maken dit tot een klassieke tripel welke een zomerse inslag heeft. Nog steeds komt een deel van de winst van deze tripel ten goede aan de stichting Vrienden van het Puzzelbad.”