The Sixties: Over buikschuivers, petticoats en de lokale band The Stramouko’s

Een muzikaal tijdsbeeld uit de zestiger jaren van de vorige eeuw in Terheijden. De tijd was aangebroken voor de jongeren om in opstand te komen tegen de gevestigde orde. Jongeren die al op hun veertiende moesten werken, veelal in de bouw.De jongens kochten van hun zuur verdiende geld een brommer model ‘buikschuiver’, leren broeken en ruige jassen. Brillantine en een mooie vetkuif. Meiden versieren. Kermissen en danstenten in de wijde omtrek bezoeken. De meiden, na een middag van wassen, strijken en stijven van de onderrok, met petticoats achteropgezeten op de brommers in de ‘amazonezit’. Een avond met ‘Rock Around the Clock’ en ‘Let’s Twist Again’. Over talentenjachten en soosavonden. Bekend waren de dansavonden in het ‘Wit(te) Huis’ en ‘De Gouden Leeuw’ in Terheijden. De kasteleins wisten er wel raad mee. Honderden jongelui uit Terheijden en Wagenberg, maar ook uit de omtrek als Made, Hooge en Lage Zwaluwe werden gelokt. De tijden werden bepaald door het openbaar vervoer van de B.B.A. (Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten)

De avonden begonnen om 18.00 uur en waren rond 22.00 uur afgelopen. Muziek en dansen, daar draaide het voornamelijk om. Om te stijldansen werd de vloer in conditie gehouden met zaagsel en kaarsvet. Soosavonden met eenvoudige platenspelertjes. Zalen versierd met visnetten, slingers, kaarsverlichting en zelfgekleurde tl-balken. Bij goed weer tuinfeesten met 600 bezoekers. Optredens van Rob de Nijs en the Lords, Ria Valk, The Blue Diamonds, het Cocktail Trio en veel meer. Lokaal talent was ook volop aanwezig zoals de optredens van de uit vijf leden tellende band The Stramouko’s. De hele avond dansen en ‘afgetikt’ worden volgens de toen zich noemende teenagers, de meiden dus. Bij ‘Het Wit Huis’ arriveerden B.B.A. bussen vol met voornamelijk meiden die bij wijze van spreken struikelend naar binnen rolden om maar niets van The Stramouko’s te hoeven missen.

Google eens op The Stramouko’s en je komt o.a. tegen:https://pmouse.jimdofree.com/breda/the-stramouko-s/
en deze:https://www.youtube.com/watch?v=aFTbEfOdQKo

Over Het Wit Huis en meer heeft Johan van der Made een leuk verhaal gepubliceerd op:https://www.kijkopdrimmelen.nl/wit-huis-buitenlust-ripasso/

Bronnen:
Afbeeldingen en foto’s uit het boekje Back tot he sixties, uitgave 2003 Heemkundekring De Vlasselt Terheijden.
Tekst BN/DeStem 8 december 2003,.Auteur Jan van Vliet.

Beelden bij dit artikel