Wit Huis – Buitenlust – Ripasso

Wagenberg is een dorp met nogal wat oude elementen. Om te beginnen de naam. Die is afgeleid van een vroeg 14e eeuwse voorname boerderij of hofstad met de naam 'Wagenberch'. Terug in de tijd kijken kan een beetje met oude foto’s, die men goed heeft bewaard en ter beschikking heeft gesteld om de kopiëren.

Wagenberg is een dorp waar niet zoveel verandert, maar….. is dat wel zo? Als je zo’n 40 jaar of langer terug in de tijd zou kunnen kijken, dan was er te zien dat veel dingen er toen anders uitzagen dan nu. Natuurlijk, want de tijd staat niet stil en vraagt steeds weer om aanpassingen. Maar toch is er nog veel bewaard gebleven.

Hierover is o.a. meer te lezen in de Vlasselt-boekjes:

– Herbergen vroeger en nu nr. 24 (1984)

– Ambachten en beroepen in Wagenberg nr. 69 (1994)

– Monumentaal Wagenberg nr, 99 (2002) en natuurlijk in

– WAGENBERG Toen en NU Ons dorp in beeld nr. 130 (2011).

In de komende serie gaan we de oude dingen in ons dorp bekijken en proberen te herkennen en zo mogelijk ook te koesteren voor volgende generaties Wagenbergenaars.

Op de hoek Moerdijkseweg (10) en Withuisstraat staat het Restaurant Ripasso. Tot voor enkele jaren heette het Buitenlust, een naam waarmee het als café-restaurant vele tientallen jaren bekend heeft gestaan. Een nog oudere naam was Het Wit Huis, zoals op een ongeveer 100-jarige foto te zien is. Het was een herberg vanaf 1882 tot het in 1933 is afgebrand.

De naam Het Wit Huis heeft ook gestaan boven de ramen van het café dat heeft gestaan op Moerdijkseweg 8. En hoog in de zijgevel stond, ook in hoofdletters: Van ouds bekend Wit Huis. Kort na de aanleg van de als rijksweg aangelegde Moerdijkseweg naar Moerdijk en Rotterdam in 1820-1821 is op het adres Moerdijkseweg 8 een herberg gebouwd. Een beschrijving van deze cafés is te zien in Vlasselt-boekje 24 (1984).

Het moet een opvallende uitspanning zijn geweest, want zelfs op 19e eeuwse landkaarten staat de naam 'Wit Huis' als oriëntatiepunt vermeld. Daarom is deze naam bij de invoering van de officiële straatnamen in de gemeente Terheijden eind 1953 in de straatnaam opgenomen en kennen we daar de Withuisstraat.

Een begrip in de zestiger jaren waren de 'bai ut wit ois' georganiseerde tuinfeesten. In 1963 stond hierover het volgende in de krant: 'De keurig aangeklede tuin was feeëriek verlicht met honderden gekleurde lampjes. In het midden een grote dansvloer, waarop de tuinfeestgangers op de uitstekende muziek van The Stramouko's een dansje konden maken in de romantische omgeving.' Vele Nederlandse toptalenten en ook plaatselijke artiesten hebben hier opgetreden. Dit staat uitgebreid in het Vlasselt-boekje 103 Back to the Sixties (Leo Vermeulen, 2003).

Verder heeft dit 'Wit Huis' bekendheid genoten vanwege de ligging aan de weel. Die waterplas was behalve als visplaats ook als zwemgelegenheid erg in trek. Helaas is in 1975 dit trefpunt voor jong en oud door brand volledig verwoest.

Johan van der Made.

Beelden bij dit artikel