Tot Ons Plezier in Wagenberg: iedere woensdag een uurtje TOPsport

Op het FestiValsAlarm kregen wij de tip om op woensdagochtend eens in de sporthal in Wagenberg binnen te lopen, dan vindt namelijk het trainingsuurtje van TOP, ofwel Tot Ons Plezier, plaats. TOP is een initiatief om hart- en COPD-patiënten middels oefeningen over hun angst heen te laten komen, een beter uithoudingsvermogen te doen bekomen en de flexibiliteit te vergroten. De oefeningen worden gedaan onder begeleiding van professionele beroepstrainers. De leden van TOP komen uit de wijde regio en oefenen wekelijks in de Wagenbergse sporthal.

Dat gebeurt onder leiding van bewegingstherapeute Annemie Schonk en sportleidster chronisch zieken Cocki Baart. “We starten iedere week met de vraag of er bijzonderheden zijn, of iedereen zijn of haar 'snoepjes' (medicijnen, red.) heeft ingenomen en of er klachten of opmerkingen zijn over de les van de week ervoor. We werken aan de hand van een calamiteitenplan, waarbij voorafgaand aan de les wordt opgeschreven wie er in geval van nood gaat reanimeren, wie de ambulance belt en wie de rest van de groep begeleidt. Zij weten ook dat zij, als er iets gebeurt, direct naar de kleedkamer moeten gaan en niet om de patiënt heen moeten blijven staan", vertelt Cocki ons. 

Iedere les wordt er gestart met een warming-up, waarna diverse oefeningen voor armen, benen en buikspieren volgen. De groep wordt vervolgens opgedeeld in twee groepen. Annemie begeleidt de groep die nog wat actiever is, die bijvoorbeeld gaan badmintonnen of volleyballen en Cocki begeleidt de groep die het het tweede deel van de les iets rustiger aan doen, door op een stoel oefeningen met hen uit te voeren. Gezamenlijk wordt de les afgesloten met een cooling-down, maar eigenlijk is het koffiedrinken na afloop misschien wel het leukste van de hele les. 

TOP Wagenberg telt op dit moment 35 leden, waar het er wel eens 52 zijn geweest. Cas Looman vertelt ons: "We zijn nu met een gezellige club, maar we hebben nog wel plaats voor nieuwe leden. Annemie en Cocki verdelen de aanwezigen in twee groepen, dat is met zulke aantallen ook echt wel goed te doen. Mochten mensen zich aan willen sluiten, zijn ze natuurlijk van harte welkom om eens binnen te wandelen op woensdagochtend, dan informeren we ze graag."

Lid worden van TOP kan alleen met een medische indicatie en wordt vaak aanbevolen door specialisten en/of het revalidatiecentrum. De leeftijd van de leden varieert tussen de 40 en zelfs 90+, een ieder sport op zijn of haar eigen niveau en naar eigen kunnen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om eens op woensdagochtend tussen 09.30 en 10.30 uur binnen te wandelen voor info. Alvast een kijkje nemen? Bekijk dan onze foto's in de fotoslider boven dit artikel. 


 

*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meerdere foto's geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken.

Beelden bij dit artikel