Van bejaardenoord tot Woonzorgcentrum Antonius Abt

Reeds in 1983 waren de plannen voor het realiseren van een klein bejaardenoord in Terheijden bij het gemeentebestuur al rond.Zorgbehoevende senioren konden in het verleden uitsluitend terecht in centra zoals in Breda en Zevenbergen en omstreken. De uitvoering en bouw van een eigen centrum in Terheijden heeft echter nog geruime tijd op zich laten wachten. Dat kwam door allerlei beperkende maatregelen en regelgeving vanuit de rijksoverheid alsook die van het provinciaal bestuur.

Vijf jaar later, begin 1988, kon dan eindelijk het startsein voor de bouw worden gegeven. Een jaar later werd het bejaardenoord als zorgcentrum St. Antonius Abt geopend. Het gebouw bood 25 zorgplaatsen en het beheer werd toevertrouwd aan de Stichting Gasthuis St. Joseph. Deze stichting had al tehuizen in Zevenbergen en Zevenbergschen Hoek onder haar hoede. Al eind jaren van de vorige eeuw (1999) bleken de voorzieningen ontoereikend. Er was behoefte aan meer zorgplaatsen, zorgappartementen en verpleegeenheden. Om voor die behoefte ruimte te scheppen werd door de zorginstelling Circonflex en hun rechtsopvolger Surplus aan aantal panden, waaronder het dorpshuis De Dreef, gekocht in de Markstraat alsook de pastorie met aangrenzende pastorietuin in de Hoofdstraat van Terheijden. De panden in de Markstraat werden gesloopt. Bezwaren door dorpsbewoners verhinderde de sloop van de pastorie en dat gebouw bleef gespaard waarna het door Surplus werd gerenoveerd. Binnen werd het aangepast ten behoeve van ouderenzorg en veel authentieke onderdelen bleven gespaard. De pastorietuin werd wel toegevoegd aan de nieuwbouwplannen.

Niet iedereen was even gelukkig met de komst van een zorginstelling waarin onder andere opgenomen zestig verpleeghuisplaatsen, 42 zorghuisplaatsen, een centrum voor dagbehandeling en een ondergrondse parkeergarage. Wat volgde waren slepende procedures tot de Raad van State toe om de plannen of te verhinderen of op zijn minst aan te passen, tot een bomenplan toe. Uiteindelijk zette de Raad van State in 2004 alle seinen op groen en kon de gemeente de bouwvergunning afgegeven. In 2008 werd de zorgvoorziening in gebruik genomen als Woonzorgvoorziening Antonius Abt, een onderdeel van de Stichting Surplus.

Foto’s: Stadsarchief Breda Johan van Gurp JVG19890301032, Johan van der Made, Ado Schellekens en Gls architectuur|interieur.
Bronnen:1988 boekje Van ‘Boom-sigt’ tot Bejaardenoord, Heemkundekring De Vlasselt, auteur Johan van der Made, BN/DeStem, auteur Jan van Vliet.

Beelden bij dit artikel