Van rode loper tot plaskettingen: Hoe openen de horecaclientèle van KijkopDrimmelen maandag?

’t Roer Om, De Thuishaven, Hier is ’t, Biesla en De Polderpub in Lage Zwaluwe, Onze Kerk en De Zonzeel in Hooge Zwaluwe, Ons Dorpshuys in Drimmelen en ’t Trefpunt in Made: Maandag gebeurt dat wat zij – maar ongetwijfeld ook u en wij – zó lang naar uitkeken, OPEN GAAN! We bezochten deze negen horecagelegenheden die ons platform gebruiken om te communiceren, met uiteraard maar één vraag: Hoe ziet jullie heropening er maandag uit?

Bij eetcafé ’t Roer Om in Lage Zwaluwe is het een drukte vanjewelste als wij binnenstappen. Niet alleen staan er diverse vrachtwagens te lossen maar ook wordt er nog hard gewerkt op het nieuwe terras. Dat is tijdens de sluiting vanwege corona, prachtig aangelegd door Gebr. De Leeuw uit Oosterhout. De laatste werkzaamheden betreffen de parasolvoeten monteren zodat ze goed staan voor de anderhalvemeterregel. Met tape zijn er looproutes uitgezet binnen in het café, om het verkeer te regelen van en naar terras of sanitair. De menukaart is vooralsnog beperkt maar zodra het open mogen blijven stand houdt, zal die snel worden uitgebreid. Voor schnitzels, overheerlijke kip- of varkenssaté kunt u wél terecht eveneens natuurlijk voor koffie, thee, wijn, bier en fris, al dan niet op het terras. Reserveren doe je via 0168-486355 of 06-38652752.

Bij brasserie De Thuishaven in Lage Zwaluwe hebben ze vooral aandacht besteed aan het terras. “We zetten de bloemetjes buiten”, grapt Kitty. Op het ruime terras dat dus fraai aangekleed is met diverse planten bent u vanaf maandag 12.00 uur weer hartelijk welkom. Wie op deze dag – 1 juni dus – thee of koffie bestelt, krijgt daar gratis zelfgebakken cake met aardbeien en slagroom bij. Reserveren is net als overal uiteraard ook hier verplicht. Dat kan via 0168-321096

Eetcafé Hier Is ’t in Lage Zwaluwe is wel gesloten geweest tijdens de coronacrisis maar eigenlijk ook weer niet. Duizenden maaltijden werden er afgelopen weken bereid, afgehaald of thuisbezorgd. Natuurlijk kijkt het team erg uit naar uw bezoek in het restaurant, terras of éxtra terras. Dit laatste betreft drie houten tafels die aan het fraaie Beursplein zijn geplaatst. De extra tafels compenseren de minder tafels die gezien de anderhalvemeterregel op het terras boven het water passen. Het overgrote deel van het team bestaat uit enthousiaste jongeren die graag aan ons kwijt willen: “We hebben de afgelopen drie maanden met heel veel plezier met elkaar gewerkt, veel maaltijden mogen bezorgen en we kijken met z’n allen ontzettend uit naar maandag als we vanaf 12.00 uur u weer op ons terras mogen ontvangen.” Wat onze redactie daar graag aan toevoegt als tip: Kijk vooral ook naar de bijzonder mooie en nieuwe menukaart! Reserveren doet u via 0168-756330.

Lunchroom Biesla in Lage Zwaluwe gaat vooralsnog niet open vanaf aanstaande maandag. De voornaamste reden hiervoor is dat ’t Leeuweveerke – het pontje van en naar de Biesbosch – niet in de vaart is en niet in de vaart mág wegens het coronavirus. Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan het verder inrichten van dit nieuwe horecabedrijf aan de kop van de Zwaluwse haven. Een plek waar het uitzicht fantastisch is en waar alles uiteraard draait om het pontje. Het scheepje ligt welhaast aandoenlijk zielig te wachten om weer wandelaars en fietsers over te kunnen zetten. De kans dat het er dit jaar nog van komt lijkt erg klein. De opening van Biesla komt er volgens de eigenaar zodra de nu toegezegde versoepelingen blijvend zijn. Beter een latere opening dan het risico lopen dat de nieuwe start weer moet worden afgebroken.

Horecagelegenheid De Polderpub in Lage Zwaluwe staat in de startblokken om vanaf maandag 12.00 uur aan u te laten zien wat er in de afgelopen maanden bereikt is. Zo is er een extra en dus tweede cafeetje ingericht waar 30 personen behalve een biertje drinken, ook kunnen darten. DC Dip Impact, de dartvereniging, speelt er op donderdagavond en iedereen is welkom om mee te kijken en/of spelen, uiteraard vooralsnog met een maximum van 30 personen. Hoogtepunt is ongetwijfeld de lunchroom die klaar is mét uiteraard een prachtige menukaart. Hoewel het complex meerdere toiletvoorzieningen heeft, wordt het ‘loosverkeer’ geregeld met plaskettingen. Wie naar het toilet moet, pakt de ketting mee en als die er niet hangt zul je moeten wachten. Het spreekt voor zich dat er dames(roze) en heren(blauwe) kettingen zijn. Om 12.00 uur aanstaande maandag ligt er een rode loper aan het Plantsoen en reserveren doe je via de Polderpub-bestellijn op 06-47096245.

Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe is al weken bezig met de geplande opening op 1 juni. Toen definitief bekend werd dat de deuren om 12.00 uur aanstaande maandag open mogen, bracht Dieuwke diverse partijen bij elkaar om een ‘openingsklapper’ op te nemen: een clip die in de nacht van 31 mei op 1 juni om 00.00 uur wordt uitgezonden via Facebook en Instagram. Wat het restaurant en terras betreft is het terrasmeubilair op veilige afstand van elkaar geplaatst, is er een extra terras aan de parkeerplaatszijde van Onze Kerk gesitueerd en zullen de medewerkers nieuwe werkkleding dragen. Wat ook nieuw is, is het concept van Onze Kerk. Had u voorheen geen keuzemenu als u kwam dineren, is dat nu wél ingevoerd. Ook zal het dessert worden rondgebracht met een speciale dessertkar en heeft Onze Kerk een bestel- en betaalapp in gebruik genomen waardoor er zo min mogelijk fysiek contact met de gasten plaatsvindt. Natuurlijk is het ouderwetse sociale babbeltje nog wél gebleven. U kunt een tafeltje reserveren via 0168-756381.

Bij ontmoetingscentrum De Zonzeel in Hooge Zwaluwe wordt er uitgekeken naar het moment dat de deuren weer open mogen. ’t Kleine Cafeetje, gerealiseerd in De Zonzeel, is aangepast naar de anderhalvemeterregel, als ook het terras. Het terras is tevens uitgebreid, waardoor terrasmeubilair van Molen Zeldenrust geleend mocht worden. Bij De Zonzeel heeft u de mogelijkheid om uw handen te desinfecteren met desinfectiemiddel en ligt er een informatiemap met de voorschriften. De deuren openen maandag om 12.00 uur, reserveren kan via 0168-482743.

Het heeft lang geduurd maar de deuren van Ons Dorpshuys in Drimmelen zijn gelukkig nog niet verroest. Zij zullen dus ook openen om 12.00 uur en hebben hiervoor het terras uitgebreid. Bij de ingang van het terras ligt een speciaal kleed, waarlangs de tafels staan opgesteld. Er is geen gebruik gemaakt van tape, maar het is vanzelfsprekend dat de tafel op die wijze moeten blijven staan. Wel worden de drankjes en gerechten uitgeserveerd middels een speciale serveerwagen, waar de gasten zelf hun bestelling vanaf kunnen pakken. Er staan diverse hygiënemiddelen waar zowel de gasten als het personeel de handen kunnen ontsmetten en het pinautomaat zal na iedere transactie worden schoongemaakt. Er ligt bij Ons Dorpshuys geen menukaart op tafel, maar de kaartjes hangen op waardoor iedereen het menu kan lezen, zonder deze aan te hoeven raken. Voor aanstaande maandag (en de periode erna) geldt een speciale aanbieding op een kopje koffie met een ambachtelijke Ons Dorpshuys-koek. Om 12.00 uur wordt de La Trappe-vlag gehesen en ook zal er die middag rond worden gegaan met een lekker hapje. Reserveren bij Ons Dorpshuys doet u via 06-24767485.

Hotel-restaurant ’t Trefpunt in Made is niet geheel gesloten geweest in de coronaperiode, maar staat toch weer te trappelen van ongeduld om gasten op het terras te mogen ontvangen en verzorgen. Het terras van het etablissement aan het Raadhuisplein is hiervoor aangepast op de anderhalvemeterregel, waarbij tevens gebruik is gemaakt van pijlen om de looproute aan te geven. Eén deur wordt gebruikt als ingang, de andere deur als uitgang. De menukaart die op tafel staat mag vanzelfsprekend ingezien worden, maar het hoeft niet als men dat niet wilt. Op de kaart staat namelijk een QR-code vermeld die met een smartphone gescand kan worden. Na het scannen wordt de kaart weergegeven. Op iedere tafel ligt tevens een sjoelschijf. De ene zijde is rood geverfd, de andere zijde is groen. Wanneer een gezelschap naar een tafel wordt gewezen, draait de medewerker de sjoelschijf met de rode kant naar boven: de tafel is vies. Wanneer het gezelschap het terras verlaat, zal de medewerker pas ná het schoonmaken van de gehele tafel, de sjoelschijf weer met de groene kant naar boven draaien: de tafel is weer schoon. Het personeel krijgt de keuze om met een mondkapje te werken, het dragen van handschoentjes is voor ieder personeelslid verplicht. Op maandag 1 juni zullen de gasten van ’t Trefpunt ook nog getrakteerd worden op overheerlijke hapjes. Reserveren voor een tafeltje kan via 0162-684000.

Bekijk foto’s van alle genoemde etablissementen direct hieronder.

Beelden bij dit artikel