Veel animo eerste voorlichtingsavond glasvezelnetwerk

Uiteraard sowieso om u op de hoogte te houden van al het nieuws in onze gemeente, waren wij gisterenavond aanwezig (als enige media!) op de eerste voorlichtingsavond van de vier avonden die Glasvezel Buitenaf organiseert. Daarnaast ook als redactie geïnteresseerd want voor een digitaal en snel onafhankelijk nieuwsmedium als KijkopDrimmelen, kan internet niet snel genoeg zijn. Wij duizelden bij getallen van wel 1000MB per seconde voor zowel download als upload. Natuurlijk waren wij ook kritisch net als andere bezoekers in Ontmoetingscentrum De Zonzeel en volgden met belangstelling het verhaal achter Glasvezel Buitenaf.

Glasvezel Buitenaf peilt middels informatieavonden of er in een regio voldoende belangstelling is voor de aanleg van glasvezelkabel. Als commercieel bedrijf worden geen doekjes gewonden om het rendabel werken en dat er daarom pas wordt gestart met het aanleggen indien 40% van de huishoudens zich aanmeldt. Glasvezel Buitenaf legt zich met name toe op buitengebieden en kleinere kernen die voor grote glasvezelbedrijven niet interessant genoeg zijn.

Inmiddels zijn er in het gehele land al tientallen netwerken gerealiseerd en tientallen netwerken in aanleg door de ruim 2000 medewerkers. Als de 40% in ons buitengebied plus de kernen Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe en Wagenberg vóór 16 maart 2020 gehaald wordt, zal de aanleg al eind tweede kwartaal van dit jaar starten. Hoewel de kernen Made en Terheijden groter zijn, zullen die wellicht snel volgen omdat de gemeente positief staat tegenover aanleg van glasvezel.

Wie binnen een dorpskern woont ofwel binnen de borden bebouwde kom, betaalt géén aansluitingskosten en géén maandelijks vastrechtbedrag, mits aangemeld vóór 16 maart 2020. Wie buiten de bebouwde kom woont betaalt ook géén aansluitingskosten maar wél een maandelijks vastrechtbedrag van € 15,71 (desgewenst kan het vastrecht eventueel ook worden afgekocht.) De glasvezelkabel wordt ook gratis in huis gebracht zoals bijvoorbeeld in uw meterkast. Door (voor)tuinen zal de kabel ondergronds worden geschoten zodat er geen straatwerk of beplanting hoeft te worden verwijderd.

Nieuwe inwoners die in de toekomst een niet-aangesloten woning huren of kopen, betalen net als bewoners die in de toekomst alsnog aangesloten willen worden, wél aansluitkosten. Die bedragen dan € 995,00. Degenen die zich voor 16 maart 2020 aanmelden, worden alléén aangesloten indien de 40% wordt behaald en het netwerk dus daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Indien dit niet gehaald wordt, betaalt u dus ook niets.

Glasvezel Buitenaf is géén provider, daarvoor dient u zelf een contract af te sluiten. Er zijn momenteel vier providers die via dit glasvezelnetwerk diensten leveren, waaruit u kunt kiezen. Dat zijn Delta, Online, Caiway en Helden van Nu. Deze internetaanbieders leveren allen diverse abonnementen/pakketten, waaronder natuurlijk alles-in-één (tv, telefoon, internet). Er zijn al pakketten vanaf € 25,95 per maand (let op: dit is het enige pakket dat exclusief btw is*) voor alleen internet en vanaf € 45,00 per maand voor alles-in-één.

*Alle overige bedragen die genoemd zijn, zijn inclusief btw. 

Meer info: Vanavond (donderdag 9 januari) in Den Domp in Lage Zwaluwe, aanstaande maandag (13 januari) in Ons Dorpshuys in Drimmelen of aanstaande woensdag (15 januari) in Plexat te Wagenberg. Tijd: van 19.00 uur tot 21.30 uur of via:  https://www.glasvezelbuitenaf.nl