Voorlichtingsavond zonnepark Lage Zwaluwe drukbezocht

In Brasserie 't Appeltje werden gisterenavond de plannen voor een zonnepark aan de Brugdam in Lage Zwaluwe gepresenteerd. Een aantal bewoners (agrariërs) heeft gezamenlijk het initiatief genomen om de aanleg van het 20 hectare metende zonnepark op commerciële basis te realiseren en exploiteren.

Veel belangstellenden lieten zich voorlichten over het park en de panelen en stelden vragen over eventuele gevolgen, waarvan die over het schitteren van panelen het meest gehoord werd. Dat schitteren zal worden weggenomen door een haag van bomen die om het zonnepark zal worden geplaatst.

Op één van de tekeningen lieten de initiatiefnemers zien dat door de aanleg van het zonnepark, het aantal vrachtwagenbewegingen in de Brugdam tot vrijwel nul zal afnemen. Op de sheet staat vermeld dat er momenteel zo'n 140 vrachtwagenbewegingen per jaar plaatsvinden. Dat zijn behalve voor het afvoeren van de oogst – 20 vrachtwagens bieten, 15 vrachtwagens uien, 15 vrachtwagens aardappelen en 6 vrachtwagens tarwe/conserven – ook 5 vrachtwagens voor het aanvoeren van pootgoed, 22 voor het aanvoeren van mest, 30 voor aanvoeren van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, 20 voor de aanvoer van compost en nog 7 voor diversen en loonwerk.

Het aanvoeren van materiaal voor de zonnepanelen en het installeren van het geheel, zal alleen in het eerste jaar 157 vrachtwagenbewegingen opleveren maar de resterende periode van 20 jaar uitkomen op slechts 6 per jaar voor onderhoud.

Mooie cijfers, maar wie de afbeelding bekijkt waar wij een stuk grond ingekleurd hebben ter grootte van 20 hectare, ziet dat er nog heel veel land- en akkerbouwgrond overblijft aan de Brugdam. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat alleen dit stuk jaarlijks 140 vrachtwagenbewegingen behelst maar dat de cijfers wellicht betrekking hebben op veel meer landbouwgrond of misschien wel de gehele Brugdam. In dat geval was de voorlichtingsavond iets te rooskleurig.

Mochten de cijfers wél kloppen, zijn wij van mening dat als je zóveel oogst op 20 hectare, je dat nooit moet gebruiken voor een zonnepark maar onmiddellijk moet aanmelden bij het Guinness Book of Records. (Daar de tekeningen gisteren nog niet digitaal beschikbaar waren, kleurden wij een willekeurig stuk in op de kaart van Google Maps. Het is dus niet de werkelijke plaats, die ligt meer naar rechts. Het is wel de werkelijke afmeting van 20 hectare).

Reageren?   info@kijkopdrimmelen.nl

Beelden bij dit artikel