Waardering jonge Drimmelense mantelzorgers niet alléén in woorden uitgedrukt

Al voor het 15e jaar zetten SWO Drimmelen en de gemeente Drimmelen de mantelzorgers in het zonnetje. Het woord mantelzorger wordt vaak geassocieerd met een ouder persoon. Een man die voor zijn vrouw zorgt, een vrouw die voor haar moeder zorgt, of zelfs een 65+'er die voor zijn of haar partner zorgt. Dat een mantelzorger niet per se een ouder iemand hoeft te zijn, blijkt steeds meer uit praktijkvoorbeelden. Kinderen in de leeftijd tot en met 23 jaar die zorg dragen voor een ouder of broer of zus, vallen in de categorie jonge mantelzorger. Een categorie die ook zeker een spotlight verdient.

Gisteren werden maar liefst 35 jonge mantelzorgers, in de leeftijd van 7 t/m 19 jaar, in die spotlight gezet. Elly van SWO Drimmelen vertelt ons: "We willen ze echt een geweldige dag geven, even weg van de zorgen en gewoon laten genieten. Met een bus van Scheepswerf Made, bestuurd door chauffeur Jos, hebben we de kinderen in hun eigen dorp opgehaald. Dat begon in Made, toen reden we naar Lage Zwaluwe, Hooge Zwaluwe, Wagenberg en Terheijden. Met het hele gezelschap zijn we naar Crossjumps in Breda geweest, een enorm trampolinepark met zelfs trampolines tegen de muren aan. Ze hebben zich enorm kunnen uitleven, onder andere met het populaire freerunning ('Bij freerunning is het de bedoeling om door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips, over obstakels te springen')". 

Wethouder Jürgen Vissers bezocht de kinderen gisteravond nadat ze uitgebreid gegeten hadden bij het pannenkoekenhuis Koeckers in Den Hout. Aan hem de eer om de jongeren openlijk te waarderen. "Het is heel bijzonder wat jullie doen voor je broertje of zusje, papa of mama. Wij als gemeente Drimmelen waarderen dat heel erg en daarom verdienen jullie deze dag dubbel en dwars. Jullie mogen wel heel hard applaudiseren voor jullie zelf", aldus Vissers. Aansluitend deelde de wethouder Bol.com cadeaubonnen t.w.v. € 25,00 uit aan alle aanwezige kinderen.

"Maar ook de jongeren die hier vandaag niet bij konden zijn, om wat voor reden dan ook, krijgen zo'n cadeaubon. Het is daarnaast ook nog mogelijk om je tot 1 december op te geven, dan ontvangt iedere jonge mantelzorger met terugwerkende kracht ook een Bol.com cadeaukaart. Opgeven kan via jmz@swodrimmelen.nl", vertelt Elly erbij. 


*Fotobijschrift: op de eerste foto bij dit artikel staan wethouder Vissers en Lieke. Lieke is een jonge mantelzorger uit Made, die model heeft gestaan voor de promotieposter waar ze voor onze foto wel even mee wilde poseren. Ook haar moeder en haar zusje, die een beperking heeft, hebben model gestaan voor promotieposters, die op verschillende plaatsen in de gemeente hangen. 

Beelden bij dit artikel