Wim en Leida van der Zanden-Biemans uit Made 60 jaar getrouwd

Vandaag vieren Wim en Leida van der Zanden-Biemans uit Made hun 60-jarig huwelijksjubileum. Het inmiddels diamanten bruidspaar leerde elkaar kennen bij de jeugdvereniging van de schippers in 1954, waarna op één van de schippersfeesten de vonk oversloeg. Zij vond hem een leuke jongen met mooi krullend haar, hij vond haar een hele leuke meid.

Zowel Wim als Leida komen uit échte schippersfamilies. Wim werd geboren in 1933 in Ginneken en Bavel en Leida werd in 1936 geboren in Geertruidenberg. De oorlog maakten zij beiden niet bewust mee en na de oorlog gingen beiden naar een internaat. In 1954 ontmoetten zij elkaar voor het eerst bij de jeugdvereniging. "Net zoals kermisfamilies hun eigen dingen hadden, hadden schippersfamilies dat ook. Dus er werden wel eens schippersfeesten gegeven, ook in Made en in Geertruidenberg. Wij ontmoetten elkaar daar en de vonk sloeg over. Het was een leuke jongen, met krullend haar", vertelt Leida ons. Het ja-woord gaf het stel elkaar op 4 augustus 1959 in Geertruidenberg, waarna ze een schip kochten, de m.s. Sterre der Zee, en gingen varen. 

In hun huwelijksjaren mochten Wim en Leida twee kinderen krijgen, zoon Jos werd in 1963 geboren en dochter Virgenie in 1966. De Sterre der Zee maakte in 1973 plaats voor een groter schip, welke de naam Irene kreeg toebedeeld. Vele plezierige vaarjaren gingen voorbij, waarbij het echtpaar in Made hun vaste postadres had. In 1997 besloten Wim en Leida het varen vaarwel te zeggen en daadwerkelijk in Made te gaan wonen. In 2018 zijn zij verhuisd naar een appartement aan de Kempsstraat, waar ze nu heerlijk wonen. "Ja hoor, het is hier fijn wonen. Ik ben zo buiten, ik woon dichtbij de bieb, de supermarkt, de Chinees. Wat wil een mens nog meer?", zo vertelt Wim met een hoorbare tevredenheid. Leida kan ook erg genieten van de fietsers van het Dongemond College. "Als straks in september de school weer start, dan komen hier de eersteklassers met hun fiets. En er staat zo'n fietspoortje waar ze nog niet zo goed doorheen durven te fietsen en dus nog afstappen. Die jongeren wachten dan tot de groteren er allemaal doorheen zijn, zodat ze zelf nog kunnen oefenen om door dat poortje te fietsen. Dat is een leuk gezicht hoor", lacht ze hardop. 

Zoon Jos is getrouwd en woont in Dordrecht, iets wat voor zijn werk ideaal is. Jos heeft één dochter, die toevallig genoeg geboren is in Dordrecht, maar nu in Made woont. Dichtbij haar opa en oma, waarmee het cirkeltje eigenlijk weer rond is. Dochter Virgenie woont in Raamsdonksveer en heeft drie kinderen mogen krijgen. "Achterkleinkinderen zijn er nog niet. Het is misschien een kleine familie, maar dit is het. En de contacten zijn goed, we zien elkaar regelmatig", aldus Leida. Het echtpaar is nog zeer zelfstandig, loopt en fietst veel en doet nog hun eigen huishouden en eigen boodschappen. Toen Wim en Leida net in Made kwamen wonen, verrichtten ze veel vrijwilligerswerk, in 2017 is Leida hiervoor zelfs erkend met een Koninklijke onderscheiding. Tegenwoordig worden de dagen gevuld met sociale hobby's en het volgen van de Drimmelense politiek. Terugkijkend zeggen zowel Wim als Leida een goed leven samen te hebben gehad, én nog steeds te hebben. Een mooiere afsluiter kan er wat ons betreft niet zijn. 

Wethouder Jan-Willem Stoop feliciteerde het echtpaar gisterenochtend en overhandigde daarbij, naast een bos bloemen, ook een kopie van de originele, toen nog handgeschreven, trouwakte, komende vanuit de gemeente Geertruidenberg. Wij willen Wim en Leida langs deze weg nogmaals van harte feliciteren en hen bedanken voor de gastvrije ontvangst. 

Beelden bij dit artikel