Yoga in Terheijden

*Ingestuurd bericht van Yogavereniging Terheijden.
Er zijn veel verschillende vormen van Yoga. Hatha yoga is één van de populairste vormen van yoga en dit is de yogavorm die in Terheijden wordt gegeven.

Waar de naam Hatha Yoga vandaan komt
De term ‘hatha’ bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Yoga in zijn brede context, kan als volgt worden gedefinieerd: een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen.


Wat Hatha Yoga precies is
Het richt zich op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan. Het doen van yogaoefeningen bevordert onze gezondheid, verbetert ons afweersysteem, helpt ons om steeds meer bewust te worden van onze ademhaling, helpt te ontspannen en werkt stressverlagend.

Hatha yoga wordt ook wel gezien als een weg die bestaat uit de brug tussen de wereld van binnen en van buiten, tussen het materiële en het spirituele en tussen het essentiële en het existentiële bestaan. Het evenwicht tussen uitersten komt ook tot uitdrukking in bijvoorbeeld:

– vrouwelijk / mannelijk
– beweging / onbeweeglijkheid
– inademing / uitademing
– aanspannen / loslaten


Wat de voordelen van Hatha Yoga zijn

Ontwikkel flexibiliteit en kracht
Flexibiliteit leert je met name om Yin kwaliteiten zoals loslaten, accepteren en compassie voor jezelf te ontwikkelen. Kracht helpt je om de Yang kwaliteiten zoals discipline, wilskracht en stabiliteit te ontwikkelen.

Optimaliseer je ademhaling
Een betere ademhaling, betekent in de Yoga meer controle over lichaam en geest.

Meer energie
Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren is meer energie bijna een onvermijdelijk gevolg.

Minder automatische piloot
De tijd die je hebt wil je zo bewust mogelijk meemaken en niet op de automatische piloot stand. En het regelmatig volgen van een Hatha Yoga sessie helpt je om dit te doen.

Aan de slag met Hatha Yoga
Bent u geïnteresseerd om kennis te maken met de yoga dan bent u van harte welkom om vrijblijvend eens een proefles te volgen. Alle informatie kunt u vinden op www.yogaterheijden.nl ook voor het aanvragen van een proefles kunt u op onze site terecht of stuur uw vraag naar anneke.stuyt@ziggo.nl.