Zondagavondcolumn van Jan: ‘Bescheidenheid siert Paul Depla’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Bescheidenheid siert Paul Depla’

Breda krijgt een ‘fieldlab’, zoiets als een test in de praktijk maar ‘fieldlab’ bekt lekker en daar doet de burgemeester van Breda braafjes en maar wat al te graag aan mee. Burgemeester ‘De Pla’ of ‘Dee Plaa’ zoals sommige gasten aan luister- en kijktafels hem al noemen. Ik hou het gewoon op Paul Depla, een dienaar zoals hij zich zelf noemde tijdens zijn herinstallatie en ook nog de chef over openbare orde en veiligheid. Wat heeft die beste man, Paul dus, geflikt? Hij gaat een ‘fieldlab’, zo’n praktijktest dus, in de vorm van een muziekfestival met maar liefs tienduizend bezoekers naar Breda halen en nog midden in het centrum van de stad ook terwijl mijnheer corona zijn of haar eigen feestje viert. Een 538-festival dat het grootste ‘fieldlab’ tot nu toe moet gaan worden. Ja en bij grootst staat Depla, Paul dus, vooraan. Dit en veel meer tot ongenoegen en razernij van omwonenden, lokale ondernemers, lokale horeca, zijn gemeenteraad en noem maar op. Zij staan buiten spel en kregen pas een bewonersbriefje, zijn gemeenteraad een brief natuurlijk, nadat alles al in kannen en kruiken was.

Kijk zo’n 538-festival neemt de eigen bierpompen en andere ‘koek en zopie’ mee. Daar hebben zij de inwonertjes en de horecabaasjes uit Breda niet bij nodig en die hebben hier ook niets over te vertellen. Die hebben het nakijken terwijl de hordes aan bezoekers komen en gaan langs van alles en nog wat wat gesloten of dicht is. Dat wat Paul Depla flikt, verdient eerder een schandpaal op de Grote Markt van Breda dan een standbeeld. Eigenzinnigheid en grenzend aan anarchie. Maling aan een ander dus. Oké hij gaat proberen ‘wat’ te regelen voor de lokale horeca wat tot niets zal leiden en hij moet op het matje komen bij zijn gemeenteraad. Maar hij heeft bij zijn herinstallatie ook gezegd, dat hij geen voetveeg is. Dus dat ‘matje’ is niet nodig en die tandeloze gemeenteraad blaft en keft wat terwijl het Bredase ziekenhuis vreest met grote vreze. Maar waar Paul’s wil is, is wet en zal het door hem zo gewilde ‘fieldlab’ met tienduizend bezoekers in volle orgie los barsten met aan het roer deze bescheiden burgemeester, Depla dus.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl