Zwaluwse EHBO en Terheijdense brandweer oefent bij Verhoef Bandenservice in Hooge Zwaluwe

Veel ellende gisteren in het bedrijf van Verhoef Bandenservice in Hooge Zwaluwe. Ontploffingen, interne bloedingen, brandwonden, accuzuurverbranding en twee valpartijen in de smeerput. Gelukkig was de Zwaluwse EHBO en de Terheijdense brandweer snel ter plaatse, die deze avond een oefening mochten houden bij het bandencentrum aan de Thijssenweg.

De slachtoffers, allen acteurs, schreeuwen, kreunden en huilden zelfs door de 'ongevallen' die met hen gebeurd waren. Mede door de schmink die bij hen was aangebracht, zag het er toch wel behoorlijk echt uit. Ongeveer 20 leden van de Zwaluwse EHBO oefenden de hulpverlening in en rondom de loodsen van Verhoef. Aan de ene kant waren twee mensen in de smeerput gevallen en kwamen er chemische stoffen vrij, waardoor ook de Terheijdense brandweer opgeroepen werd. Gewapend met maskers, gingen zij eerst op onderzoek uit, terwijl de EHBO-ers zich over de slachtoffers ontfermden.

Op hetzelfde moment ontplofte er in een andere loods een vrachtwagen, waardoor bij een slachtoffer ernstige brandwonden zijn ontstaan. Tegelijkertijd schrok een ander slachtoffer van de ontploffing, die vervolgens van de trap viel en bewusteloos raakte. Een grote stapel Verhoef-banden viel door de ontploffingsdruk om, bovenop nóg een slachtoffer en om het geheel af te maken, zat er ook nog een slachtoffer klem in één van de machines en had een ietwat onhandig slachtoffer een klauwhamer op zijn middenvoetsbeentje laten vallen, die daar niet goed tegen kon en dus gebroken was. 

Allemaal geen probleem trouwens voor de Zwaluwse EHBO-ers en de Terheijdense brandweerlieden. Gestructureerd en gedisciplineerd gingen zij te werk, met verbanddozen, handschoenen, koelingsmateriaal en natuurlijk het gerust- en veiligstellen van de slachtoffers. Zij werden daarin begeleid en beoordeeld, waarna een evaluatie volgde. Na de intensieve oefening, mochten alle EHBO-ers weer op de Belhamel Express stappen van Recreatieparadijs De Belhamel, die hen terug naar Lage Zwaluwe bracht. 

Beelden bij dit artikel